Milošević: vremenske neprilike poslednjih dana znatno ugrozile voćarsku proizvodnju 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Milošević: vremenske neprilike poslednjih dana znatno ugrozile voćarsku proizvodnju
Trenutno na sajtu: 300       |       Podeli:
08.06.2023 | 3 коментар(а)



Čačak - Vremenske neprilike poslednjih dana ugrozile su najviše poljoprivrednu proizvodnju,



u nekim krajevima zapadne Srbije za proizvođače je završena sezona i pre njenog početka, a može se reći i da su najgore prošli oni koji su očekivali da krenu sa berbom maline za manje od mesec dana.

"Svedoci smo da je 2023. godina od početka imala vrlo nepovoljne vremenske uslove na voćarsku proizvodnju, pre svega sa blagom zimom, potom sa pojavom onih poznih snegova i mrazeva, time je proizvodnja na neki način bila ugrožena. Ove vremenske nepogode i dugoročne padavine dodatno ugrožavaju proizvodnju i umanjuju i prinos i kvalitet različitih vrsta voćaka. Sama po sebi pojava bilo kod nevremena donosi velike štete, pa je tako pojava čestog grada u pojedinim područjima, takođe pojava poplava, pojava odrona zemljišta nanela velike štete voćnjacima. Ono što se u ovom momentu zbog tih intenzivnih vremenskih nepogoda zaboravlja jeste da je praktično nemoguće odraditi određene agrotehničke mere ili mere zaštite na voćanjacima. Voćari zbog jako velikih količina vode i kiše u optimalnom momentu ne mogu ući u voćnjake i odraditi te mere na adekvatan način u tom momentu kada je to neophodno da se završi, pa tako zbog svega toga vrlo često imamo u različitim voćnjacima da kod vrsta koje su sada u fazi berbe kao što su jagoda i trešnja dođe do velike pojave truleži i propadanja plodova, a nažalost to beležimo i kod onih vrsta koje nisu u fazi berbe već u nekom budućem periodu se očekuje njihova berba kao što su na primer malina, šljiva, breskva, kajsija i druge vrste voćaka", rekao je za Glas zapadne Srbije dr Nebojša Milošević iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

 

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


voce posledice nevreme institut cacak

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (3)

  • Agroapoteka

    Može se desiti da na pojedinim parcelama krompira neće imati šta da se povadi. Jabuka sa čađavom krsatavošću jedino za preradu, a za to nema ekonomske rašunice plaćati radnu snagu koje nema. Koliko će samo biti ovogodišnjeg roda jabuke koji će biti u toj klasi????? Šta je sa višnjom? A kajsija? Šta rade stručne poljoprivredne službe? Kako funkcioniše prognozno izveštajna služba?????
  • .

    Velika potrošnja pesticida da bi se sačuvali plodovi od raznih bolesti je dodatni problem ove godine. Postavlja se pitanje kako se koriste pesticidi, da li se vodi računa o dozama i koncentracijama primene, karenci, broju tretmana i sl. Trebalo je više informacija i saveta proizvođačima ovog proleća zbog idealnih uslova za pojavu biljnih bolesti i racionalne primene pesticida.
  • Zemljoradnik

    TREBA NAGLASITI DA SU OVE GODINE UGLAVNOM PROBLEM BOLESTI BILJAKA POGOTOVU, ZA SADA, TRULEŽ PLODOVA JAGODE, MONILIOZA TREŠNJE, BOLESTI DRUGIH BILJAKA, MONILIOZA OSETLJIVIH SORTI ŠLJIVE...... PLAMENJAČA KROMPIRA, RĐE STRNIH ŽITA..... VLAŽNO VREME U DUŽEM VREMENSKOM INTERVALU POSPEŠUJE POJAVU BROJNIH BOLESTI NA USEVIMA I ZASADIMA...



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.796.548 посета
    Тренутно на сајту: 300 посетилац(a)