Милка ће заувек бити симбол посвећености медицинских сестара 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku              Danas slavimo Đurđevdan i Vaskršnji ponedeljak              Još jedan letnji dan u maju, temperatura do 28 stepeni              Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija             

 
Милка ће заувек бити симбол посвећености медицинских сестара
Trenutno na sajtu: 303       |       Podeli:
12.05.2021 | 0 коментар(а)



Чачак – Дуже од годину дана док траје епидемија корона вируса на највећем удару су здравствени
Милка Ђурашић ће заувек бити симбол посвећености медицинских сестара, Фото: РИНА

радници, преноси РИНА.
Медицинске сестре свих ових месеци раде без одмора и ту су за све пацијенте којима је помоћ неопходна. Данас се обележева њихов дан, а колику жртву подносе деценијама уназад најбоље показује и пример Милке Ђурашић, која је бринући о пацијентима зараженим вариола вером седамдесетих година прошлог века и сама издахнула.

Фото: РИНА

„У марту 1972. године на кожно-венерично одељење чачанске болнице примљен је пацијент из Новог Пазара, код ког је дијагностификована заразна болест, али се није могло ни наслутити о колико опасном обољењу је реч. Након што је примљен у болницу, још неколико пацијената почело је да испољава симптоме сличне његовим и тада је постало јасно да је у питању вариола вера. Један тадашњи мотел постао је стационар у ком су били изолавани пацијенти, а неколико сестара се добровољно пријавило да пази на болеснике. Међу њима је била и Милка Ђурашић иако је знала да није била вакцинисана желела је да помогне. Све време је била уз заражене пацијенте, али је тако изложила свој живот опасности и преминула. Она је зато прави симбол херојства чачанског здравства“, рекао је за РИНУ новинар Гвозден Оташевић, дугогодишњи дописник „Политике“.

Милка Ђурашић била је прва и једина медицинска радница жртва епидемије великих богиња. Након ове смрти градом на Морави почела је да се шири паника, а запослени у здравству били су у строгој изолацији.

„Све су одмах сместили у карантин, све је било заблиндирано, а према сведочењима појединаца који су прошли кроз тај период, храну су добијали кроз рупу. Све у циљу спречавања ширења опасне заразне болести. Милка је имала само 22 године кад је преминула због своје пожртвованости и посвећености послу. Сахрањена је у лименом сандуку само уз присутво супруга, мајке и полицајца“, рекао је Оташевић.

На ову храбру жену данас сећа спомен биста подигнута у дворишту Опште болнице у Чачку.

 

 

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


MEDJUNARODNI DAN MEDICINSKIH SESTARA MILKA DJURASIC SPOMEN BISTA BOLNICA CACAK

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.306.134 посета
Тренутно на сајту: 302 посетилац(a)