RFZO:Testiranje krpelja o trošku fonda omogućeno u državnim ustanovama 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
RFZO:Testiranje krpelja o trošku fonda omogućeno u državnim ustanovama
Trenutno na sajtu: 461       |       Podeli:
03.04.2024 | 0 коментар(а)



Država je omogućila pružanje usluge testiranja krpelja u državnim ustanovama o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje,



saopštio je danas RFZO povodom pisanja pojedinih medija da taj fond ne finansira testiranja na bakteriju izazivača Lajmske bolesti. Iz RFZO-a napominju da se testiranje osiguranika na Lajmsku bolest vrši o trošku fonda nakon procene zdravstvenog radnika i izdavanja uputa u Domu zdravlja i da "isključivo i samo lekar odlučuje kada i koje analize je potrebno da osiguranik uradi".
Nakon pisanja pojedinih medija da RFZO ne finansira testiranja na bakteriju Borelia burgdorferi, izazivača Lajmske bolesti, koristimo ovu priliku da naglasimo da je država omogućila pružanje usluge testiranja krpelja u državnim ustanovama o trošku fonda, naglašava se u saopštenju RFZO-a.

Dodaju da u slučaju ujeda krpelja osiguranik odlazi u Dom zdravlja gde se vrši pregled i uklanjanje krpelja od strane doktora.

Zdravstveni radnik koji je diplomirao na Medicinskom fakultetu je predstavnik struke i odlučuje, a ne RFZO, da li je potrebno da se uklonjeni krpelj pošalje na analizu. U slučaju da donese odluku o testiranju krpelja, doktor izdaje uput s kojim osiguranik odnosi krpelja u državnu ustanovu - Gradski zavod za javno zdravlje, gde se testiranje krpelja obavlja o trošku RFZO, ističe fond.

Takođe, napominju da se testiranje osiguranika na Lajmsku bolest vrši o trošku fonda nakon procene zdravstvenog radnika i izdavanja uputa u Domu zdravlja.

Isključivo i samo lekar odlučuje kada i koje analize je potrebno da osiguranik uradi. Testiranje na Lajmsku bolest o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje može uz uput izabranog lekara, osiguranik da obavi u većem broju zdravstvenih ustanova u Srbiji među kojima su VMA, Klinički centar Kragujevac, Klinički centar Srbije, Institut Batut, Institut Torlak, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd i zavodi i instituti za javno zdravlje u gradovima širom Srbije, navodi se u saopštenju.

Posebno ukazuju na to da Republički fond za zdravstveno osiguranje ne može da utiče na odluku zdravstvenog radnika u koju laboratoriju će pacijent biti upućen da obavi testiranja, te da ukoliko je privatna laboratorija, RFZO ne može da pokrije troškove testiranja.

Niti RFZO može da utiče na želje pacijenata da se podvrgne testiranju, iako struka smatra da ne treba, zaključuje se.

 

 

GZS / Tanjug




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.631.605 посета
Тренутно на сајту: 461 посетилац(a)