Суша и мраз преполовили овогодишњи род јабука чачанском крају 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Суша и мраз преполовили овогодишњи род јабука чачанском крају
Trenutno na sajtu: 445       |       Podeli:
04.10.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Берба јабука је у пуном јеку, а судећи према изјавама воћара из села Миоковци код
фото: РИНА

Чачка ове године ће и и берачи, али и власници парцела имати дупло мање посла. Погођена мразом и сушом род јабука је преполовљен, али оно што је опстало је одличног квалитета.

"Очекивао сам да ћу у мом воћњаку имати преко 12 тона јабука, међутим у гајбице сам ставио само пет. Временске турбуленције су десетковали род јабуке и зато су количине доста мање. Оно што је преживело махом иде у прву класу", рекао је за РИНУ Дарко Тополавић из села Миоковци.

Дарко Топаловић, фото: РИНА

Откупна цена за јабуке у свежем стању креће се око 35 динара, док је цена за другу класу и јабуке падалице као и сваке године доста нижа.

„Они који су је одмах у свежем стању предавали давали су је по тој цени од око 30 динара за килограм и гајбице са њима, док они који су имали услове да је складиште у хладњачама чекају неку бољу цену на зиму када је несташица на тржишту. Ми нашу јабуку као и сваке године стављамо у хладњаче и спремамо за европско али и за руско тржиште”, каже овај познати чачански воћар.

фото: РИНА

Овогодишња ситуација са јабукама само још једном доказује да је зарада у фабрикама под отвореним небом поприлично неизвесна и да зависи од низа фактора. Ипак, воћар се сналазе на разне начина, па кад подбаци једна култура те године губитке надмосте са другом воћном врстом.

Фото: РИНА

„Можда ова година није била сјајна када је јабука у питању па смо се "вадили" на друге културе као што је трешња која је имали одличну цену, род али и квалитет. Добро смо прошли и са шљивом, коју због рода који је ове године био одличан нисмо стигли све ни да покупимо а камоли да предамо”, закључио је Топаловић.

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK JABUKA ROD BERBA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.888.833 посета
Тренутно на сајту: 445 посетилац(a)