Ученици ОШ „Прељина” поручују: „Наш матерњи језик је онај на коме сањамо“! 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Ученици ОШ „Прељина” поручују: „Наш матерњи језик је онај на коме сањамо“!
Trenutno na sajtu: 449       |       Podeli:
21.02.2023 | 0 коментар(а)



Чачак - Ученици Основне школе „Прељина“ низом активности обележили су 21. фебруар Међународни

дан матерњег језика, који се слави од 1999. године. Ученици млађих разреда су својим цртежима и исписаним цитатима украсили паное у холу школе. Припремили су шаљиви рецитал под називом „Лектор пред телевизором“. Говорили су цитате у вези са матерњим језиком које су прикупљали и пажљиво бирали уз помоћ својих учитељица. Њихова порука је: „Наш матерњи језик је онај на коме сањамо“!

Ученици виших разреда су, уз помоћ наставнице, на часу српског језика и медијске писмености направли „правописне степенице“ у ходнику школе. А затим су се кроз квиз знања такмичили у неколико катергорија у познавању свог матерњег језика: језичке мозгалице, брзалице, правилно писање речи и израза и познавање архаизама. Данас су нам ученици показали да је брига о матерњем језику начин доказивања свести о властитом идентитету.

„То је чињеница које треба да се сетимо не само на дан посвећен чувању језика, него у сваком тренутку свога постојања. Веома је важно знати сачувати, неговати и говорити разне језике, али је ипак најважније волети свој матерњи језик”, поручују ученици Основне школе „Прељина“.

Најприсутније остваривање права на употребу матерњег језика код нас је у сфери образовања. Због тога, већина ученика ове школе, како млађих, тако и старијих разреда данас учествује у обележавању Међународног дана матерњег језика.

Иначе, Генерална скупштина Уједињених нација признала је резолуцијом овај празник и одредила 2008. годину за међународну годину језика. Међународни дан матерњег језика редовно прослављају земље чланице УНЕСКО-а како би промовисале језичку и културну разноликост и вишејезичност.

На овај дан посебну пажњу требало би посветити праву националних мањина на употребу матерњег језика у школству, култури, медијима што им омогућава чињеница да је у Србији у 42 јединице локалне самоуправе у службеној употреби око 10 језика националнх мањина, углавном у Војводини.


Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak skola preljina maternji jezik

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.373.159 посета
Тренутно на сајту: 449 посетилац(a)