Čačak, kao nacionalna prestonica kulture, dobija stoti po redu mural u okviru festivala Dani urbane kulture 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Čačak, kao nacionalna prestonica kulture, dobija stoti po redu mural u okviru festivala Dani urbane kulture
Trenutno na sajtu: 458       |       Podeli:
17.05.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - U okviru ovogodišnjeg festivala Dani urbane kulture u Čačku, čiji je sponzor



kompanija A1 Srbija, u toku je oslikavanje jubilarnog 100. murala na Osnovnoj školi „Vuk Karadžić” u ovom gradu.

U oslikavanju murala učestvuju naša tri svetski priznata umetnika, Aleksandra Petković – TKV, Jana Danilović i Vuk Đurić – Endo, a ceo projekat realizuje se uz podršku kulturnog centra Silosi Beograd i neprofitne organizacije Gaia pokret.

Mural u Čačku je nastavak A1 društveno odgovornog projekta “Svet kakav želiš” u okviru kog su nastali prvi murali na ovu temu u kulturnom centru Silosi u Beogradu, a zatim i u Novom Sadu, povodom manifestacije Evropska prestonica kulture. Nakon Čačka, ovogodišnje prestonice kulture, sledeće godine će i Užice dobiti kolektivni rad naših vodećih „street art” umetnika. Tema svih murala obuhvata četiri društvena segmenta, na kojima se zasniva društveno odgovorno poslovanje A1 Srbija, a to su obrazovanje, javno zdravlje, zaštita životne sredine i kultura.

Festival Dani urbane kulture održava se od 2015. godine sa fokusom na oslikavanju murala, ali i muziku i ekstremne sportove, a u sklopu njega je otvoren prvi i jedini Skejt park u Čačku. Ove godine održaće se u terminu od 15. do 21. maja, dok će oslikavanje 100. murala na Osnovnoj školi „Vuk Karadžić”, na kojoj je oslikan i prvi mural u sklopu DUK-a, trajati od 12. do 18. maja, kada će biti održana i proslava povodom završetka. Pored ovih aktivnosti, biće oslikani i čačanski Silosi, ali i druge lokacije sa ukupno 20 murala od strane domaćih, regionalnih i svetskih umetnika. Partner festivala Dani urbane kulture je Sportski centar Mladosti iz Čačka.

Među učesnicima DUK-a su Francuz Stom 500, Kartel iz Nemačke, te BakiBaki iz Japana. Iz Austrije dolaze i artisti Hnrx i Perkup, kao i njihovi susedi Švajcarci Wandart, Guthings i Home 87. Zidove Čačka ovog proleća i leta oslikavaće i etablirani crtači iz Hrvatske – Tužni Marin, Sarme, Chez, Erol Sjajni i Poster.

U Čačku će se naći i street art ekipa iz Bosne i Hercegovine – Zian i Karla. Takođe, ove godine DUK će ugostiti i učvrstiti saradnju sa različitim street art organizacijama – mostarskim Udruženjem Rezon (Street Art Festival Mostar), kao i NVO Obojena klapa (FASADA festival). Program domaćih umetnika čine duo evropskog glasa Sobekcis, potom TKV, Marg, Peđa T8, Jana, Bart, Risk, Zmaja, Kusha Chicks, kao i koosnivač DUK-a, Endo.

Murali će u stilskom smislu biti raznoliki – od ilustracije do realizma. Posebno će se isticati jubilarni 100. mural na O.Š. „Vuk Karadžić”, te mural Nadežde Petrović sa božurima povodom 150 godina od njenog rođenja, kao i čuveni silosi u centru grada.

GZS/City magazine




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


mural cacak nacionalna prestonica kulture

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.144.568 посета
Тренутно на сајту: 457 посетилац(a)