Данас је Међународни Дан деце оболеле од рака: Канцеларија за младе Чачак и НУРДОР у заједничкој акцији на Градском тргу 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku              Danas slavimo Đurđevdan i Vaskršnji ponedeljak              Još jedan letnji dan u maju, temperatura do 28 stepeni              Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija             

 
Данас је Међународни Дан деце оболеле од рака: Канцеларија за младе Чачак и НУРДОР у заједничкој акцији на Градском тргу
Trenutno na sajtu: 477       |       Podeli:
15.02.2023 | 1 коментар(а)



Чачак – Данас у сарадњи са Националним удружењем родитеља деце оболеле од рака – НУРДОР, Канцеларија

за младе Чачак организоваће акцију подршке сву децу која се боре са том болешћу.

Акција почиње у 11 часова на платоу испред Канцеларије за младе, док је за 13 часова планирано симболично пуштање балона под слоганом БИТИ ХЕРОЈ.

Акцију и ове године подржава Канцеларија за младе Чачак.

Биће уприличена и изложба производа које ће Чачани моћи да купе, како би помогли деци оболелој од рака.

Иначе, обележавање Међународног Дана деце обоелле од рака има за циљ подизање свести о малигним болестима у дечијем узрасту, и додатне подршке напорима који имају за циљ обезбеђивање адекватне дијагностике, лечења и подршке породицама. 

Установљен 2002. године од стране Међународне кофедерације Удружења родитеља деце оболеле од рака, Међународни дан деце оболеле од рака постао је део Календара јавног здравља у Републици Србији 2013. године.

Светска здравствена организација (СЗО) процењује да се у свету годишње постави око 300.000 дијагноза малигних болести код деце узраста 0-19 година. Најчешће врсте малигних болести у дечјем узрасту биле су леукемије, тумори мозга, лимфоми, неуробластом и Вилмсов тумор. Рана и тачна дијагноза малигних болести код деце, праћена ефективним лечењем, треба да буде циљ успешног приступа у контроли ових болести.

Успех излечења рака код деце је велики, знатно већи него у популацији одраслих. У високоразвијеним земљама света, стопа преживљавања достиже чак 84%, а важно је напоменути и да је она у порасту чак и у појединим деловима света који имају слабије развијене ресурсе уколико постоји локална и међународна подршка у овој области.

Рано откривање и тачна дијагноза малигних болести код деце могу значајно утицати на повећање вероватноће преживљавања, бољи одговор болести на терапију као и мање скупо и мање интензивно лечење. Постизање бољег ефекта програма који промовишу адекватан приступ у раном препознавању и тачној дијагностици малигних болести.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


medjunarodni dan deca obolela od raka

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Милан

    Савет родитељима: распитајте се, постоје средства која, уз класичну и званичну терапију (наглашавам "уз" а НЕ "уместо") значајно повећавају шансе за излечење!



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 159.255.241 посета
    Тренутно на сајту: 477 посетилац(a)