Дивље свиње пустоше летину у Ивањичким селима 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Дивље свиње пустоше летину у Ивањичким селима
Trenutno na sajtu: 385       |       Podeli:
11.09.2019 | 0 коментар(а)



Ивањица - Очигледно пренамножен број дивљих свиња, последњих дана прави изузетно велике штете

на пољопривредним усевима у ивањичким селима. Готово да нема месне заједнице у којој нису уништена поља кукуруза, овса, ражи, кромпира… Једу све пред собом. Велики број ливада је преоран од стране ове дивљачи у потрази за вероватно њима укусним црвима или корену појединих трава, па нису ни кошене. Пољопривредници се истовремено жале и на јазаваце који пустоше кукурузна поља. Људи једноставно немају решење за борбу против ове пошасти.

Последњи пример тоталног уништења њива кукуруза од стране дивљих свиња забележени су у селима Луке и Осоница.

„Имам готово 75 година, а овакав начин упада дивљих свиња још нисам видео. Појели су преко хиљаду струка белог кукуруза које смо гајили шест месеци. Разумео бих да су појели клипове готово зрелог жита, али су појели и стабљике, исекли, почупали из корена. Треће ноћи су преорали комплетну њиву са кромпиром. И то само на сто педесет метара од куће. Очито је да се не плаше ничега и да у поход за храном иду у већим групама, неретко и по њих двадесетак”,  каже за Инфо Лигу пољопривредник Никола Бошковић из Осонице.

У овом селу, Миловану Луковићу дивље свиње су појеле кромпир на десет ари површине, а Божидару Симовићу уништиле зоб. Међутим, овде се списак штете не завршава.

„Појеле су ми елитни и конзумни кромпир на десетак ари површине. Њива је потпуно преорана. Кромпира нема, остала је само земља. Појеле су чак и кромпирову лозу. Пријавио сам штету ловачком удружењу „Чемерница“ у Ивањици, али за сада још увек немам никакав поуздан одговор од њих о накнади штете”, каже Луковић.

Прошле ноћи већи број дивљих свиња уништио је пола њиве под кукурузом Драгану Бошковићу.

„Мени су јазавци као и већини других мештана у претходном периоду сваке ноћи пустошили кукуруз. Морао сам да поставим електричну чобаницу па сам тако успео да их отерам. Међутим дивљацима то није био проблем па су пред зору јутрос дошли и направили ово што и сами видите. Изгледа да је немогуће одбранити нашу муку и уложен труд”, казао је Бошковић.

У ловачком удружењу „Чемерница“ које газдује ловним подручјем од преко 74.000 хектара кажу да дивља свиња у овом тренутку није у ловостају и може слободно да се лови.

„Једно поглавље Закона о ловству и дивљачи третира штете од дивљачи и штете на дивљачи. За штете од дивљачи које се третирају као трајно заштићене врсте одговорна је држава односно Министарство за заштиту животне средине – Одсек за заштиту природе. За дивљач која је на режиму лова и ловостаја у коју спадају и дивље свиње и јазавци, причињену штету сноси корисник ловишта под условом да је корисник поседа предузео одговарајуће мере заштите од дивљачи у сарадњи са корисником ловишта. Ми позивамо власнике којима је летина делимично или потпуно уништена да нам се обрате односно пријаве штету. У пракси се ми најчешће договоримо са власницима парцела и надокнадимо бар део штете, јер смо потпуно свесни шта дивљач може да учини. Лов на дивљу свињу је отворен и у последњих петнаестак дана одстрелили смо шест комада”, каже Вукић Костић, председник Управног одбора овог удружења у Ивањици.

Ловци са којима смо разговарали кажу да је евидентно већи број дивљих свиња присутан у овом тренутку на територији ивањичке општине. Оно што је занимљива чињеница међутим, кажу, јесте да се њихов број током зимског периода драстично смањује што наводи на закључак да су промениле станишта, па се у потрази за храном спуштају у низије, па чак и у околину већих градова.

Пољопривредним произвођачима једино што преостаје јесте да своју летину чувају у ноћним сатима како би избегли штете. Један део њих то и чини, неретко и уз помоћ ловаца, док они други чекају шта ће их снаћи. У сваком случају код доброг дела њих, мука и зној које су уложили у узгој различитих пољопривредних култура ове године се неће исплатити.

ГЗС / Инфо Лига




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


usevi ivanjica divlje svinje steta

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.503.719 посета
Тренутно на сајту: 385 посетилац(a)