Славко из Љубића се свим силама бори против амброзије, пошасти XXI века 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Славко из Љубића се свим силама бори против амброзије, пошасти XXI века
Trenutno na sajtu: 419       |       Podeli:
09.09.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - У овом периоду године, кашаљ, кијање и низ алергијских реакција проузрокује амброзија



која се налази свуда око нас.

Славко Дамљановић из чачнског села Љубић, свакодневно, и ако у седмој деценији живота чисти коров на свом, али и на суседним имањима, те врди да тако даје пример и другима да умање алергијске тегобе, од пошасти зване амброзија.

Амброзија, пошаст XXI века, фото: ГЗС

„Ја сам алергичан на амброзију, читаво пролеће сам кашљао, нисам могао да примим вакцину, јер нисам био потпуно здрав и онда сам установио да сам алегичан на амброзију, па сам одлучио да чистим коров око моје парцеле и поред улице. Никад се не зна кад човек може да се разболи од амброзије, кад се помеша са короном, човек не зна од чега се лечи, да л од алерије или од короне”, каже Славко за Глас западне Србије.

Славко из Љубића потпуно опремљен у свом крају чупа коров амброзије, фото: ГЗС

Овај одговоран и вредна човек, годинама се једини у свом крају бори против амброзије не бирајући средства којима је уништава, али истиче да би и други требало да се укључе.

Славко из Љубића потпуно опремљен у свом крају чупа коров амброзије, фото: ГЗС

„Ја сам ово почео да радим прошле године, узео косу те косио, и колико је била дебела биљка, поломио сам косиште. Тако сам почео полако да чистим и очистио сам од корова моје имање, али не могу цео Љубић и околину”, појаснио је овај човек.

Струка каже да се сезона највећег алергена данашњице проширила и да траје од два до три месеца (од августа, па до октобра).

др Зорица Затежић Челпер, педијатар - алерголог, фото: ГЗС

„Овде на овом нашем поднебљу западне Србије, заиста примећујемо скок алергије на амброзију, некако је то раније било више у Војводини, која је некако равна и прва добила те симптоме изражене алергијске реакције на амброзију. Та биљка се прошорила, сада је имамо и ми овде, па све већи број испољава алергијске реакције. Сви они, који имају дуготрајну прехладу у летњем периоду, посебно август, септембар, октобар, никако не пролази, кијају, сврбе очи, кијају више пута за редом, посебно у јутарњим сатима, треба да се обрате својим лекарима, те да имају идеју да се можда ради о алергијској реакцију на ту биљку”, објаснила је др Зорица Затежић Челпер, педијатар - алерголог.

Славко Дамљановић из Љубића је данас можда јединствен пример у борби против амброзије и мишљења је да коров треба средити најпре у свом дворишту, а потом загледатиу у туђе.

Прилог емитован у емисији „150 минута” на Првој телевизији:




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


SLAVKO DAMLJANOVIC LJUBIC AMBROZIJA ZORICA ZATEZIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.417.240 посета
Тренутно на сајту: 419 посетилац(a)