Održana javna debata o „Izazovima javnih nabavki na lokalnom niovu” 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Održana javna debata o „Izazovima javnih nabavki na lokalnom niovu”
Trenutno na sajtu: 416       |       Podeli:
28.03.2024 | 0 коментар(а)



Čačak – U Regionalnom centru za stručno usavršavanje održana je javna debata u organizaciji



Udruženja distrofičara Moravičkog okruga na temu „Izazovi javnih nabavki na lokalnom nivou”.

Debata se organizuje u okviru dvogodišnjeg projekta „Manje korupcije – bogatije društvo” koje partnerski sprovode Bečejsko udruženje mladih i Užički centar za ljudska prava i demokratiju u saradnji sa lokalnim samoupravama 30 gradova i opština.

Održana javna debata o „Izazovima javnih nabavki na lokalnom niovu”; Foto: GZS

„Cilj je da vidimo kako se sprovode javne nabavke i koji su glavni izazovi javnih nabavki na lokalnom nivou i to pre svega u svetlu najnovijih izmena zakona. Nove izmene su stupile na snagu početkom godine i naš je interes da čujemo mišljene svih aktera javnih nabavki, kako naručilaca, tako i ponuđača al ii šire javnosti. Često su danas kjavne nabavke više stvar politikanstva nego politike. Potpuno smo svesni da je došlo do novih obaveza u okviru lokalnih samouprava, koje će morati da donesu određene interne akte da bi se u potpunosti uskaldili sa sistemom javnih nabavki”, rekao je Dragomir Pop Mitić iz Užičkog centra za ljudska prava i demokratiju.

Od je dodao da je jedna od glavnih primedbi EU jeste i to što se na Javnim nabavkama pojavljuje malo ponuđača, a dodatni je problem što je sve manje lokalnih ponuđača.

„To je i jedan od razloga što smo se ovde okupili, da vidimo da li postoje neki predlozi od lokalnih aktera javnih nabavki, na koji način ćemo moći da privučemo lokalna preduzeća da učestvuju u postupcima javnih nabavki. Nažalost, imam i sve veću centralizaciju javnih nabavki čime je i mogućnost lokalnih ponuđača sve manja. Iz tog razloga bi voleli da čujemo sve aktere. Od loklane samouprave, ponuđača, medija i građana. Nažalost, praksa je pokazala da smo na 1,5 ponuda po javnoj nabavci i mi bismo voleli da čujemo zašto je to tako”, kaže Pop Mitić.

Održana javna debata o „Izazovima javnih nabavki na lokalnom niovu”; Foto: GZS

Konačne preporuke sa svim održanih javnih debata će se putem preporuka praktične politike predstaviti relevantnim donosiocima odluka i predstavljaće osnov za pokretanje peticije kojom bi se unapredio zakonodavni sistem javnih nabavki u Republici Srbiji.

 

GZS

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti cacak javna debata javne nabavke

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.329.832 посета
Тренутно на сајту: 417 посетилац(a)