Данас је Спасовдан, слава града Чачка 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Данас је Спасовдан, слава града Чачка
Trenutno na sajtu: 562       |       Podeli:
06.06.2019 | 0 коментар(а)



Српска православна црква и верници данас славе Спасовдан или Вазнесење господње, хришћански празник,

који се обележава 40 дана након Васкрса.

Спасовдан је један од десет празника који је посвећен Исусу Христу и увек се слави у четвртак.

Према хришћанском веровању, васкрсењем Христос је показао да је јачи од смрти и 40 дана касније његови су се ученици налазили за трпезом.
Тог дана им се Христос поново јавио и рекао: "Идите по свему свету и проповедајте Јеванђеље сваком створењу. Ко поверује и крсти се, биће спасен, а ко не поверује биће осуђен."

Да би у томе успели Христос им је обећао Духа утешитеља, и заповедио да до силаска Духа Светога не излазе из Јерусалима. Тако су могли пренети Христову веру у свет и тиме људе спасавати у вери - одатле назив Спасовдан.

Подигнутих руку Христос је ученике и благословио, након чега се почео узносити на небо, чиме се, завршивши дело спасења, вратио Богу на небесима.

За Спасовдан као крсну славу коље се јагње и спрема се цицвара. Наши стари нису пили млеко од Нове године до Спасовдана. Такође су веровали да на тај дан мушкарци не треба да се брију, жене да се умивају, а деца да се купају, па то нису тог дана ни чинили.

На Спасовдан никако не ваља спавати преко дана да се не би дремало читаве године. На тај дан богатији су после одласка у цркву позивали госте на ручак, а мање имућни су настављали дружење испред цркве где се народ окупљао и веселио.

Епископ жички Јустин, фото: фејсбук

Иначе, данас је слава храма Вазнесења Господњег и града Чачка. Синоћ је вечерњем празничном богослужењу поводом Спасовдана, присуствовао његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.149.605 посета
Тренутно на сајту: 562 посетилац(a)