Обележена годишњица ослобођења Рудничко-таковског краја од фашизма 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Обележена годишњица ослобођења Рудничко-таковског краја од фашизма
Trenutno na sajtu: 264       |       Podeli:
17.09.2017 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Поводом обележавања 73 године победе над фашизмом, у згради Окружног начелства у Горњем Милановцу одржан 23. Сабор бораца

ослободилачких ратова општине Горњи Милановац и њихових потомака.

Пре самог почетка програма свечаности, на градском тргу на споменик "Слободе", венце су положили представници Војске Србије, локалне самоуправе, горњомилановачке борачке организације и подружнице друштва за неговање традиције ослободилачких ратова србије до 1918. године.

Организатор Сабора бораца ослободилачких ратова, Владимир Јовановић, позвао је све присутне да минутом ћутања одају почаст јунацима који су дали своје животе у вековној борби српскога народа за своју слободу.

У име локалне самоуправе заменица председника општине Јадранка Достанић, поручила је присутнима да се слобода као највиша људска вредност не сме игубити нити заборавити.

Фото: Општина Горњи Милановац

„На оваквим окупљањима увек изнова схватим колико је тешко не говорити превише, а казати довољно. Има, међутим, једна истина коју није тешко, нити сувишно поновити у свакој прилици. Та истина каже да смо народ који у својој историји има превише ратних дана а који је опет дубоко у свом бићу народ слободарске мисли, добрих домаћина и вредних људи... Зато је наша обавеза да се сећамо свих тих људи који су дали своје животе, наша је обавеза да то што се десило те 1944. године преносимо на будуће генерације. Не смемо никад, ни на који начин да дозволимо да слобода као највиша људска вредност буде изгубљена или заборављена. Зато вама, борцима и потомцима наших славних ратника поручујем да ће општина као и до сада имати дужност али и обавезу да помаже рад борачке организације и обележава важне датуме и догађаје“, истакла је Достанић.

Фото: Општина Горњи Милановац

 

Свечаност поводом обележавања јубилеја 73 године од ослобођења Рудничко-таковског краја од немачких окупатора одржана је у згради Окружног начелства из које је славни војвода Живојин Мишић командовао својим јунацима да крену у одлучну Рудничку офанзиву, када је започета Сувоборско-колубарска битка где је извојевао једну од најблиставијих својих победа.

Фото: Општина Горњи Милановац

 

Свечаност су извођењем традиционалних песама употпунили чланови певачка групе Културно уметничког друштва „Шумадија“.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.793.101 посета
Тренутно на сајту: 264 посетилац(a)