Решавање финанирања хранилишта Кашан предуслов за његов даљи рад 


Danas mestimično sa kišom do 22 stepena              Todorović - Za mene je politika izgradi, uradi, smeta mi jedino patologija pojedinaca kojima ništa ne valja              Više novca za seoski turizam u okviru IPARD 3 programa              Efikasnom upotrebom pene za gašenje i naporima vatrogasaca smanjena količina dima              Više novca za seoski turizam u okviru IPARD 3 programa             

 
Решавање финанирања хранилишта Кашан предуслов за његов даљи рад
Trenutno na sajtu: 261       |       Podeli:
25.04.2022 | 0 коментар(а)



Пријепоље – Удружење грађана „Јадовник – оаза нетакнуте природе”, на прагу је да трајно

реши статус хранилишта белоглавих супова на вису Кашан изнад Пријепоља, међутим за то је неопходна помоћ државе и локалне самоуправе. Кроз иницијативу „Заштитимо белоглавог супа“, која је покренута уз подршку Организације за бригу о животињама – ОРКА у оквиру пројекта „Твоје место у Србији“ знатно је повећан број ових птица, којима је претило изумирање.

Званично регистровање хранилишта Кашан, и добијање решења од надлежног министарства које ће финансирати његов рад главни је циљ иницијативе „Заштитимо белоглавог супа“ коју је Удружење грађана „Јадовник – оаза нетакнуте природе“ покренуло крајем 2020.

„Хранилиште се само финансирало 12 година, односно Удружење се само сналазило за средства. Више то нисмо у могућности да радимо из више разлога. Уколико не будемо имали финансирање ми више не можемо наставити да то радимо овим инетензитетом. Добра воља да се нађе решење постоји, надам се да смо после 12 година то и заслужили да се деси", истакао је Вјекослав Јоксимовић испред Удружења грађана „Јадовник – оаза нетакнуте природе”

Током две године трајања пројекта радило се на едукацији локалног становништва а завршној конференцији претходио је низ билатералних састанака са представницима локалне самоуправе и Србијушума.

„У претходном периоду смо реализовали пет пројеката са овим удружењем, а то ћемо наставити да радимо и убудуће. Наравно, подржаћемо и друге пројекте", каже Гордана Јанчић из ЈП „Србијашуме“.

И локална самоуправа је спремна да помогне нарочито ако се има у виду да је анимални отпад велики проблем готово у свим градовима, па и у Пријепољу.

„Локална самоуправа има интерес да помогне овај пројекат из разлога што је анимална отпад велики проблем у свим градовима, па и у нашем Пријепоља. Најважније је да се нађу прави законски оквири како и на који начин можемо да помогнемо. Надам се да ће ови људи издржати још мало, док се не нађе решење", истиче председник општине Пријепоље Владимир Бабић.

Милешевску колонију удружење храни и одржава 12 година, од када је регистровано и пуштено у рад хранилиште за белоглаве супове у месту Кашан на које се у периоду од када ради извезло око 400 тона хране животињског порекла.

„Главни резултат рада Удружења је повећана бројност гнездећих парова ове угрожене и строго заштићене врсте некрофагне птице са 35 на 65 парова", указао је експерт за орнитологију и заштиту природе Братислав Грубач.

Иницијатива „Заштитимо белоглавог супа“ покренута је уз подршку Организације за бригу о животињама – ОРКА у оквиру пројекта „Твоје место у Србији“.

 

ПП Медиа / ГЗС




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PRIJEPOLJE FINANSIRANJE HRANILISTE KASAN RAD

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.974.852 посета
Тренутно на сајту: 261 посетилац(a)