Етнолог открива како би заиста требало обележити Задушнице 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Етнолог открива како би заиста требало обележити Задушнице
Trenutno na sajtu: 412       |       Podeli:
18.02.2023 | 0 коментар(а)



Чачак - Данас се обележевају Велике задушнице, а за овај дан везани су многи стари обичаји који се и даље поштују.
Илустрација, Фото: РИНА

Велике или зимске задушнице су највеће и најзначајње, јер се обележавају пред сам почетак Васкршњег поста. Датум је промењив, али махом „падају” у фебруару.

„У српском народу постоје обичаји да се на овај дан излази на гробове предака и износи храна. То је јако погрешно, али је то толико укорењено у српској култури па су и свештеници прећутно реаговали на ову појаву. Оно што једино потребно однети на гробове јесу свећа, вино и жито које се приноси за жртве преминулих”, рекла је за РИНУ етнолог Снежана Ашанин.

Она додаје да се на Задушнице пшеница носи у цркву, у којој ће свештеник да освешта, прелије вином које је симбол Христове крви и наравно неопходна је упаљена свећа која је симбол вечне светлости за наше преминуле.

Илустрација, Фото: РИНА

„Оно што је најважније јесте да се припрема жито, у народну познато као кољиво које се прилаже за душе мртвих, и зато то зрно пшенице представља жртву, а затим и рађање новог живота и управо то је тај бескрајни круг”, каже етнолог.

Поред зимских, постоје задушнице испред Тројица, имамо Михољске и Митровске задушнице. Овај празник се обавезно обележава суботом јер је то на неки начин и дан мртвих и дан када се сећамо преминулих.

 

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ZADUSNICE GROBLJE CRKVA POST VASKRSNJI POST ZIMSKE ZADUSNICE OBICAJI

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.320.203 посета
Тренутно на сајту: 412 посетилац(a)