Михајловић: Повећање енергетске ефикасности национални циљ 


Radmilo Mišović - Srbija je u opasnosti, Čačak na prekretnici, ne smemo dozvoliti da ga vrate nazad neodgovorni politikanti              U Srbiji danas promenljivo oblačno i vetrovito, sa temperaturama do 24              Održana tribina naprednjaka u Donjoj Trepči             

 
Михајловић: Повећање енергетске ефикасности национални циљ
Trenutno na sajtu: 613       |       Podeli:
12.11.2021 | 0 коментар(а)



Београд - Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић,
Соларни панели, фото: РИНА

 рекла је поводом почетка кампање „Енергетска ефикасност – окрени на зелено“, да повећање енергетске ефикасности треба да буде национални циљ и да је то један од кључних елемената у остваривању визије о зеленој Србији.

 Усвајањем четири закона из области рударства и енергетике, међу којима је и нови Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије, постављен је темељ нове енергетске политике Србије у чијем средишту су обезбеђивање енергетске безбедности, веће коришћење зелене енергије и борба против климатских промена.

 Остваривање визије о зеленој Србији, у процесу енергетске транзиције, могуће је остварити само заједничким радом државе, локалне самоуправе и грађана. Повећање енергетске ефикасности један је од кључних елемената у достизању тог циља. Зелена Србија доноси одрживи развој, много више електричне и топлотне енергије добијене из обновљивих извора. То значи и употребу нових технологија у процесу производње и дистрибуције енергије и енергената, привредни раст и развој и здравију животну средину.

 „Донели смо потпуно нови законски оквир у области рударства и енергетике. Започели смо и израду стратешких докумената којима ћемо утврдити циљеве и динамику промена у енергетском сектору до 2050. године. У току је израда интегрисаног националног енергетског и климатског плана до 2030. године са пројекцијама до 2050. године и нове стратегије развоја енергетике до 2040. године са пројекцијама до 2050. године. Наша визија је да се до 2040. године најмање 40%  енергије добија из обновљивих извора, а да до 2050. године постанемо декарбонизована земља. За реализацију ових циљева направљен је нови план инвестиција, који обухвата пројекте у енергетици и рударству вредне 17 милијарди евра“, каже потпредседница и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић.

 Министарство рударства и енергетике, уз подршку Европске уније, почиње са спровођењем активности за подизање свести под слоганом – ОКРЕНИ НА ЗЕЛЕНО. У наредном периоду јавности ће кроз различите промотивно-едукативне активности бити представљене мере и могућности за побољшање енергетске ефикасности на свим нивоима.

 „Данас у Србији трошимо око 40 одсто више енергије него што је просек у земљама ЕУ, што значи да годишње кроз прозор бацимо производњу једне ТЕ. Повећање енергетске ефикасности мора да буде национални пројекат и у наредних неколико година улагаћемо у ову област између 200 и 250 милиона евра годишње, са циљем да за неколико година смањимо потрошњу енергије за око 20 одсто. То је важно због грађана који ће смањити своје рачуне, то ће значити и растерећење енергетског система и имаћемо здравију животну средину“, каже Михајловићева поводом почетка кампање.

 У процесу приступања Републике Србије ЕУ, Србија ради на преношењу законодавства ЕУ, као и на имплементацији свих прописа, чиме свој енергетски систем прилагођава Европској унији. Како би процес приступања у овој области био спроведен ефикасно и делотворно, Европска унија од 2000. године Србији пружа подршку, која је достигла вредност од више од 830 милиона евра. 

ГЗС/РИНА 




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


mihajlovic paneli solarni energija efikasnost

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 160.150.023 посета
Тренутно на сајту: 614 посетилац(a)