Труба је светиња за Младеновиће 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
Труба је светиња за Младеновиће
Trenutno na sajtu: 360       |       Podeli:
08.07.2019 | 0 коментар(а)



Оркестар Божидара Младеновића (48), Боже Трубача из Дубља код Свилајнца, који је на Драгачевском сабору у Гучи

већ девет година међу 20 најбољих, на овогодишњем такмичењу имаће занимљиву конкуренцију. Оркестар Михајла Младеновића, чији је шеф ни мање ни више него Божин седмогодишњи унук Михајло!
Божа ће наступити са својим старијим сином Мирославом (29), другом трубом у оркестру, млађим сином Данијелом (27), првим тенором, који је два пута на Сабору освајао награде као најбољи тенор, коме за звање мајстор инструмента недостаје још једна награда. Михајлов оркестар чиниће осам чланова, од девет до 15 година.

- Трубу сам почео да вежбам као седмогодишњак. Учио ме је деда Јован Марковић, такође трубач. Мој унук Михајло, Мирослављев син, почео је са 18 месеци. Није знао ни све речи, али ме је разумео како треба да дува. Први пехар освојио је с пет година на такмичењу у Пољској. За Гучу се квалификовао на предтакмичењу у Бољевцу, као једини у класи - каже Божа, који је у Бољевцу четири пута био прва труба, а ове године је освојио најпрестижнију награду - „Ракину трубу", јер је победио на Меморијалу „Рака Костић".

Он је поносан што ће Михајло бити први седмогодишњак у Гучи. Каже да је Михајло божији таленат, да уме да одсвира 18 нумера и да се често дешавало да га научи некој мелодији, а да је он сутрадан измени. „Деда, овако треба", каже му.
Михајло је постао неизоставан на сваком весељу. Једном није хтео да свира на свадби, јер је био уморан. Пошто млада није хтела да почне весеље без њега, морао је да засвира.
- Труба је нешто свето за нашу породицу. Поготову за мене. Одрастао сам у Грделици без родитеља, са бабом и дедом. Када сам први пут ухватио трубу у руке, чинило ми се као да ми је неко поклонио сунце. Оженио сам се са 19 година, јер нисам имао пара да се школујем. Њоме сам отхранио породицу, свирајући на свадбама, крштењима, пунолетствима и на осталим слављима. Волео бих да Михајло и његова браћа, шестомесечни близанци, као и моји будући унуци, буду школовани музичари. Јер, трајеш колико вредиш, а вредиш колико даш од себе и шта оставиш - вели Божа.

Бројне награде

Божин оркестар је побеђивао на међународном такмичењу биг бендова и дувачких оркестара у Пољској 2015. и 2017. године. У Гучи су лане освојили прву награду за најбоље одсвирано коло, у номинацији за победника Сабора били су трећи, а Божидар је освојио прву награду за најбоље одсвирану песму. Побеђују, каже, њихов ритам, жестина и начин на који то раде. На бину Драгачевског сабора први пут се попео 1984. године, а оркестар је формирао 2011. године.

ГЗС/Новости (Зорица Глигоријевић)




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.010.319 посета
Тренутно на сајту: 360 посетилац(a)