Radovi na Muzeju košarke u petoj brzini - ove godine otvaranje jedinstvenog muzeja u Evropi 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Radovi na Muzeju košarke u petoj brzini - ove godine otvaranje jedinstvenog muzeja u Evropi
Trenutno na sajtu: 402       |       Podeli:
12.03.2024 | 0 коментар(а)



Čačak - Odmiču radovi na gradnji Muzeja košarke u Čačku, trenutno su na redu grubi poslovi na unutrašnjem



uređenju objekta. Izgradnja Muzeja košarke realizovana je u okviru projekta Nacionalna prestonica kulture 2023.

„Muzej košarke biće postavljen u Sokolani koja je počela da se gradi 1812. godine, a završena je 1914. godine i to je najstariji objekat ove gradnje u Kraljevini Srbiji. To će biti muzej kompleksnog tipa posvećen izučavanju, interpretaciji i promociju košarke u Srbiji i Čačku kroz muzealije koje prikupljamo i koje ćemo čuvati i izlagati. Imaćemo poseban deo za multimedijalne prezentacije, promocije, predavanja, prijem košarkaša. Arhitektura postavke treba da asocira kosarkašku halu čime će predmeti, fotografija i konstrukcija dobiti dodatno značenje”, rekla je Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja u Čačku u okviru kojeg će kao posebna jedinica biti i Muzej košarke.

Grad koji je iznedrio veliki broj reprezentativaca ne mora da brine ni za košarkaški podmladak, samim tim gradu na Moravi i jeste potrebna ustanova kakva je Muzej košarke upravo zbog legendi koje su ime Čačka odnele u svet. Košarkaše legende kao što su Radmilo Mišović, Dragan Kićanović i Željko Obradović imaće svoje posebno mesto u Muzeju košarke, njima će biti posevećen „Hol slavnih”.

Muzej košartke po svom dizajnu i eksponatima biće jedinstven muzej u Evropi, prostiraće se na 415 kvadrata, dok će površina galerije biti na 277 kvadrata. Uz Muzej košarke ovaj deo grada biće prepoznat i kao istorijsko, galerijsko-muzejski kompleks.

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti cacak muzej kosarka

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.381.845 посета
Тренутно на сајту: 402 посетилац(a)