Petković: Kurti je taj koji želi da nas gurne u sukobe 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Petković: Kurti je taj koji želi da nas gurne u sukobe
Trenutno na sajtu: 648       |       Podeli:
19.05.2023 | 0 коментар(а)



Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je sada na međunarodnoj zajednici odgovornost da



zaustavi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji pokušava da inscenira rat, sukobe i koji provocira, kako bi izbegao da formira ZSO.

"Potvrdilo se ono što je Vučić govorio da Kurti ne želi da formira ZSO i da inscenira krizu i rat. Čudno je da to radi sam i ulazi u takve avanture tek tako. Odgovornost je na međunarodnoj zajednici da zaustavi Kurtija", rekao je Petković na konferenciji za novinare.

Na pitanje šta će biti do 1. juna, kada su Srbi sa severa najavili da daju rok da se "obuzda" Kurti, Petković kaže da su Srbi dali taj rok jer žele da daju određeno vreme i međunarodnoj zajednici i Kurtiju da prestanu da ih maltretiraju, a da će nakon toga uslediti njihov odgovor.

"Kakav će biti videćemo, 1. jun je blizu, bićemo uz naš narod i učinićemo sve da ne dođe do sukoba. Ali imate Kurtija i Albance koji provociraju i žele da proteraju Srbe sa KiM", rekao je Petković.

Petković je podsetio da je trenutno na KiM bezbednosni vakum, koji je nastao jer su Srbi napustili institucije zbog maltretiranja Srba i odbijanja da se formira ZSO i rekao da je samo prisustvo specijalnih ROSU jedinica protivpravno na severu.

"Jasno je da je tu odgovornost Kfora i Euleksa velika u ovom bezbednosnom vakuumu. Kurti otima srpsku zemlju da gradi baze, stalno provocira da bi izbegao da formira ZSO. Od decembra, kad su krenuli sa tim bazama, prisutna je njihova policija koja na to nema pravo i još manje da maltretiraju srpski narod koji svakodnevno zaustavljaju, pucaju na njih i skidaju im tablice", rekao je Petković.

Petković je rekao da je kosovska policija danas zaplenila KM tablice rudaru Predragu Milanoviću koji se vraćao iz treće smene u rudniku "Crnac", pod izgovorom da koristi "nelegalne tablice" i napisala mu kaznu od 150 evra.

"Zaustavljen je na bistričkom mostu i tu su mu kosovski policajci oduzeli njegove KM tablice pod izgovorom da koristi nelegalne tablice i napisali mu kaznu od 150 evra koju mora da plati u roku od 24 sati", rekao je Petković na konferenciji za medije.

Ocenio je da je taj potez "početak nove faze Kurtijeve protivpravne odluke" o preregistraciji vozila sa KM tablicama na šta, kako je Petković ukazao, Priština nema pravo.

"To je suprotno svim sporazumima a na to je ukazao i gospodin Šole, ali i Peter Stano rekavši da Kurti nema pravo da zaustavlja KM tablice. Te tablice su legitimne i legalne tablice koje izdaju organi republike Srbije", rekao je on.

Petković je ocenio da su takvi potezi Prištine i kosovske policije nedopustivi.
"To je apsolutno nedopustivo i između ostalog ja razumem odluku srpskog naroda da postavi rok do 1. juna i međunarodnoj zajednici i Kurtiju da prestane da maltretira srpski narod na severu KiM", zaključio je Kurti.

Milanović je ranije danas u izjavi za Tanjug istakao da se jutros vraćao iz Trepče, gde je zaposlen, kada je na punktu tz. Specijalnih jedinica Policije Kosova kod Bistričkog mosta zaustavljen.

"Zadržavali su me oko pola sata dok su zvali patrolu iz Zvečana, saobraćajnu policiju, zbog registarskih tablica. Ja sam pre 10 dana registrovao vozilo, istekla mi je registracija, oni su mi napisali kaznu od 150 evra rekavši da ne priznaju taj sporazum", rekao je za Tanjug Milanović.

 

 

GZS/Tanjug




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


kim kurti petkovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.957.951 посета
Тренутно на сајту: 649 посетилац(a)