За десет дана Сабор кумова у Горачићима 


Preko 1000 vozila u koloni, potpuni kolaps ka Zlatiboru              Festival profesionalnih pozorišta Srbije u Užicu od 13. do 20.maja              U Srbiji u martu više turista za 11,7 odsto nego pre godinu dana              Potpisani ugovori za pošumljavanje sa 38 lokalnih samouprava - novi drvoredi u Čačku, Ljuboviji, Arilju              Danas Komaranska košija na Boretinom brdu              Večeras na Kraljevom trgu koncert Baneta Mojićevića              Čačani će sutra u Borčevoj hali uživati uz pesme Lexington benda             

 
За десет дана Сабор кумова у Горачићима
Trenutno na sajtu: 282       |       Podeli:
30.05.2017 | 0 коментар(а)



Лучани - У Драгачевском селу Горачићи 10. и 11. јуна биће одржан "Сабор кумова 2017". Све је почело пре осам година такмичењем кумова у шаху.

Из године у годину број кумова се повећавао па је такмичење попримило и међународни карактер. Од ове године кумови и куме ће се такмичити у неколико дисциплина после којих ћемо добити најбољи кумовски пар у обе конкуренције.

Цео догађај бише испрађен у драгачевском стилу: гибаница, сир, кајмак, свадбарски купус, печење, трубачи и вредне робне награде за најуспешније кумове.

Док се најбољи кумови боре за звање најбољег кумовског пара, на спортским теренима одржаће се неколико пратећих манифестација у малом фудбалу, стоном тенису и шаху.

Читава манифестација обогаћена је и традиционалним фудбалским турниром "Јелица куп", у којем учествују универзитетске екипе.

У склопу "Сабора кумова 2017" одржаће се трећи пут такмичење у спремању јеличке гибанице у категорији ученика, професора, професионалаца и аматера.

Кумство је старинска народна установа, старија од хришћанства. Назив кум познат је свим Словенима. У писаним изворима спомиње се крајем IX века, управо непосредно после примања хиршћанства.

Кумство се сматрало за светињу, а кум за свеца, јер се веровало да од њега зависи породични и домаћи напредак.

Кумство није шала. Кум се поштује као и родитељ. Кум се први позивао на свадбу, без њега се није могло обавити венчање младенаца, за столом се посађивао на почасно место. Кумство има вредност крвног сродства. Безразложно одбијање кумовања је велики грех јер "кумство се не одбија".

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.821.413 посета
Тренутно на сајту: 283 посетилац(a)