Прешао је стотину километара како би удовољио свом стаду: Због оштре зиме био принуђен да храну за стоку купује у Крагујевцу 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Прешао је стотину километара како би удовољио свом стаду: Због оштре зиме био принуђен да храну за стоку купује у Крагујевцу
Trenutno na sajtu: 376       |       Podeli:
23.03.2022 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Прошлогодишња суша, и сурови зимски услови, по којима је цео нововарошки крај познат,
Стадо Дејана Романдића, Фото: РИНА

Дејана Романдића из села Дражевићи код Нове Вароши, натерали су да се ових дана спакује и крену пут Крагујевца, како би на брдо Тиква увезао довољну количину хране за своју стоку до пролећне испаше, јер се ова зима знатно одужила, а снежни наноси још увек се нису отопили. Прешао је стотину километара како би својој стоци обезбедио оно што им је у ово доба године преко потребно.

Дејан Романдић, Фото: РИНА

„Суша је учинила своје, а затим и снегови, тако да сам морао да докупим још 200 бала квалитеног сена, и то ће ми бити довољна залиха до пролећне испаше. Луцерку коју сам нашао у околини Крагујевца за своје стадо је добро, и слатко га једу. Прешао скоро петсто километара како би добру храну допремио до њих, и то је јако битно како би се припремиле за испашу током лета, днево једу и до четири оброка, и тиме стварају довољну количину млека како би могли да задоје јагњиће”, каза је за РИНУ, Дејан Романдић.

На 1200 метара надморске висине овај вредан нововарошки пољопривредник гаји око 40 оваца, три краве и пар коза, а како због временских услова пролеће касније стиже, Дејан каже да их морају хранити све до Ђурђевдана, док је зими знатно теже обезбедити довољно хране да презиме, јер је пут у селима основна препрека јер када би имали проходне путеве доста би лакше функционисали, јер зими када је снег и преко пола метра ми морамо га два пута чистити у току дана, а већ за друге обавезе доста је мање временена”, прича Дејан.

Фото: РИНА

За разлику од његове генерације, иако има стално запослење у Новој Вароши, остао је на селу да кроз пољопривреду допуни свој кућни буџет и одржи своје имање и дедовину.

„У граду можеш да просеприраш само ако имаш свој бизнис и свој стан, у супротном све остало је мучење. Јесам остао на селу и некако се осећам свој на своме, не морам да полажем рачуне другима, једина је разлика што на селу мора да се ради, а мене то испуњава”, закључио је Романдић.


РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


stado ovce stoka nova varos kragujevac hrana

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.555.991 посета
Тренутно на сајту: 377 посетилац(a)