Put od Mitrovca na Tari do Mokre Gore gotov do početka avgusta, saobraćajnica koja spaja dve turističke destinacije udvostručila interesovanje gostiju za ove bajkovite predele 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Put od Mitrovca na Tari do Mokre Gore gotov do početka avgusta, saobraćajnica koja spaja dve turističke destinacije udvostručila interesovanje gostiju za ove bajkovite predele
Trenutno na sajtu: 441       |       Podeli:
23.06.2023 | 0 коментар(а)



Bajina Bašta / Užice – Gradnju puta od Mitrovca na Tari do Mokre Gore sanjale su mnoge generacije



decenijama u nazad, međutim iako je bilo mnogo obećanja uglavnom je na tome i ostajalo. Poseta predsednika Aleksandra Vučića ovom delu zapadne Srbije sve je promenila i po njegovom nalogu krenula je gradnja saobraćajnice koja će povezati dve turističke destinacije ali i opštinu Bajinu Baštu sa Užicem.

Mitrovac na Tari, foto: J. Nikolić

Put od Mitrovca na Tari do Mokre Gore dug je 14, 5 kilometra, ali je za meštane ovog kraja važan isto kao auto – put. Ova saobraćajnice povezuje Bajinu Baštu i Užice i pet kilometara sa bajinobaštanske strane već završeno a radovi na užičkoj u punom su jeku.

Foto: J. Nikolić

Druga etapa je je devet kilometara, investitor je JP ’Putevi Srbije’ , vrednost posla je 230 miliona dinara, do sada smo odradili 110 tokom prošle godine i za ovu nam je ostalo još 120 miliona. Rok za ovu deonicu je šest meseci, naloj od investitora je izdat 24. maja, dakle radimo manje od mesec dana i do sada smo uradili 50 odsto asfalta, tako da ćemo ovu deonicu uraditi ne za šest meseci već najkasnije do početka avgusta”, kazao je za Glas zapadne Srbije generalni direktor „Puteva Užice” Vladan Stamenić.

Generalni direktor „Puteva Užice” Vladan Stamenić, foto: J.Nikolić

 

Za meštane Mitrovca, Zaovina, Sekulića na Tari gradnja puta je od suštinske važnosti, turizam je ovde u uzletu, zahvaljujući novom putu i broj gostiju se povećao, a to znači da će i kasa opštine Bajina Bašta biti punija.

Volim što je kroz ovu lepu planinu prolazi taj put, to su lepi predeli, ima se šta videti u ovom kraju i mislim da je ovo velika stvar za Taru, Mokru Goru, ma za Srbiju na kraju”, kaže meštanin sela Sekulić Miodrag Jelisavčić koji je duboko zašao u osmu deceniju i koji je na gradnju puta čekao ceo svoj život.

Miodrag Jelisavčić, foto: J.Nikolić

I njegov komšija Predrag Živković zadaovoljan je gradnjom ove saobraćajnice. Svaki put koji se uradi na Tari mnogo znači za meštane, ali i za turizam, koji se u zadnje vreme prilično razvija. Svaki asfaltni put dovodi mnogo više turista, jer pre dok je bio makadam i prašina mnogi su izbegavali da dođu i obiđu nas i da vide prelepe predele Tare”, kaže on.

Predsednica opštine Bajina Bašta izuzetno je zadovoljna gradnjom ove saobraćajnice koja će meštanima ovih planinskih sela omogućiti ozbiljnije bavljenje turizmom i obezbediti solidne prihode.

Predsednica opštine Bajina Bašta Vesna Đurić, foto: J. Nikolić

Ovde bavljenje poljoprivredom od koje može da se prihoduje nije moguće jer zime traju dugo, pa je turizam dobra alternativa za zaradu i sve više njih se polako preorjentiše u tom smeru. Mnogi meštani ulažu u svoje objekte i trude se, grade i to vide kao vid prihoda. A evidentno je da gosti koji dođu na Mitrovac, Zaovine, Bajinu Baštu žele da posete Mokru Goru i obrnuto, do sada je to bilo teško, a sada će to biti i te kako moguće”, ističe Đurić.

Zaovinsko jezero, foto: J. Nikolić

Turističkim poslenicima gradnja ove saobraćajnice donela je nove izazove. Sve je više zahteva za gradnjom vikendica i kuća za izdavanje, pa je i kategorizacija objekata sve prisutnija.

Na Tari gradnja u ekspanziji, ali samo u skladu sa prirodom, foto: J. Nikolić

Razvojem infrastrukture omasovljena je gradnja, a zahvaljujući NP Tara koji celo ovo područje ona je kontrolisana i u skladu sa prirodom. Primetna je tendencija rasta kategorizacije smeštaja što je naš posao a vlasnici smeštaja su prepoznali sve benefite kategorizacije. Tara se širi u pravom smeru ali naglasio bih isključivo u skladu sa prirodom”, tvrdi direktor TO „Tara – Drina” Milan Đurić.

Direktor TO „Tara - Drina” Milan Đurić, foto: J. Nikolić

I Mokrogorci će uskoro osetiti benefite ovog puta koji se radi u nekoliko faza, sa jedne strane zemljani, sa druge asfaltni radovi. Užički putari rade punom parom pod budnim okom meštana i vikendaša.

Foto: J. Nikolić

Zoran Savić iz Užica ima vikendicu na potezu gde se radi ova saobraćajnica i tu provodi nekoliko meseci u godini i kako kaže prezadovoljan je kvalitetom gradnje.

Užički putari tvrde da je uprkos tome što je deonica veoma zahtevna s obzirom da se radi na planinskom terenu, kvalitet radova izuzetan i da se sve ardi po „evropskim standardima”.

Radovi na užičkoj strani u punom jeku, foto: J. Nikolić

Na delu od Mitrovca do Sekulića urađen je asfalt širine pet metara a od Sekulića do Čarobnog brega na Mokroj Gori širina puta je četiri metra, debljina asfalta je šest centimetara, podloga i posteljica, kao zemljani nasipi urađeni su izuzetno kvalitetno, tampon je postavljen u debljini od 25 centimetara preko koga ide jednoslojni asfalt”, precizirao je tehnički direktor „Puteva Užice” Dejan Tejić.

Tehnički direktor „Puteva Užice” Dejan Tejić, foto: J. Nikolić

Dugoočekivana gradnja ove saobraćajnice koja spaja dve opštine dokaz je da put ujedinjuje interese ljudi sa obe strane pa će i turistička ponuda uskoro biti jedinstvena.

Načelnik Zlatiborskog okruga Desimir Popović, foto: J. Nikolić

Put život znači i ako želimo da budemo uspešni onda treba da gradimo puteve, obećanje predsednika Aleksandra Vučića da se spoje dve turističke destinacije se obistinjuje i pred samim je završetkom. Što se tiče turističke ponude naravno da će je upotpuniti i obogatiti jer znamo da se navike turista menjaju koji sada žele da za što kraće vreme obiđu što više. Put između Mokre Gore i Mitrovca je skraćen za više od 20 kilometara što znači da turisti koji odmaraju na Mokroj Gori vrlo lako i brzo mogu doći na izlet do Mitrovca i obrnuto”, rekao je načelnik Zlatiborskog okruga Desimir Popović.

 

 

 

Glas zapadne Srbije

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


bajina basta uzice put gradnja mokra gora mitrovac tara

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.305.838 посета
Тренутно на сајту: 441 посетилац(a)