Malinari strahuju za cenu-u prijepoljskom kraju sve više uništenih zasada 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Malinari strahuju za cenu-u prijepoljskom kraju sve više uništenih zasada
Trenutno na sajtu: 558       |       Podeli:
30.03.2024 | 2 коментар(а)



Prijepolje – Otkupna cena maline u ovoj godini mora biti bar 350 dinara po kilogramu, kaže Predrag Gojak, malinar iz prijepoljskog naselja Ravni, ističući nezadovoljstvo cenom koju je izračunao Institut za voćarstvo u Čačku.
Фото: ГЗС

Manje otkupne cene demorališu proizvođače, smanjuju njihovu motivaciju da ulažu u ovo voće a ove godine je sve više onih koji dižu ruke od maline i uništavaju zasade. Kad se uporedi uloženi trud, vreme i novac sa otkupnom cenom,računica je neisplativa.

Još jedna neizvesna godina za malinare…A koja nije? Institut za voćarstvo u Čačku napravio je računicu proizvođačke cene maline u 2024, koja sugeriše da za 10 tona prinosa maline po hektaru trošak po kilogramu iznosi 240 dinara, za 12 tona 200, a za 15 tona 160 dinara. Predrag Gojak, koji proizvodi malinu od 2016. godine, kaže da za ovu godinu očekuje početnu proizvođačku cenu od 350 dinara.

-Instut je ove godine izašao sa proizvođačkom cenom od 240 dinara na ovu moju proizvodnju. Onaj ko ima manje, njegova cena u proizvodnji je znači 400 dinara tako da ove godine najmanje očekujem akontnu cenu od 350 dinara. Želim da napomenem, vezano za priču sa konkurentnom cenom maline iz Ukrajine i Poljske. Naša malina nije konkurentna poljskoj i ukrajinskoj malini. Ona ima mnogo više šećera i više je za konzum. Samo špekulanti mogu lobirati  i miksati te maline kako bi srpskoj malini ubili cenu, ali to nije dugog roka – navodi Gojak.

I kad je otkupna cena zadovoljavajuća, sve više poslednjih godina se nameće problem i radne snage. Retko ko hoće da radi za ispod 500 dinara po satu. Gojak ističe da problema sa radnicima nema kad je gazda korektan i pošten.

-Ja sam plaćao satnicu i prošle i ove godine ću 450 dinara. Dakle, hoće radnici da rade i za manje ako se pošteno pristupa poslu i ako se veruje gazdi – poručuje Gojak.

Kad se uporedi uloženi trud, vreme i novac sa otkupnom cenom,računica je neisplativa a sve je više onih koji odustaju od proizvodnje.

-Samo ja znam desetak njih odavde koji su uništili malinu – dakle povadili je i neće se baviti proizvodnjom. Međutim, gde to vodi? Veliki je novac uložen – država je uložila u hladnjače i proizvođače kroz subvencije, krediti su ogromni…Ako povadimo maline, onda ćemo uništiti i sva dosadašnja ulaganja i taj novac će propasti – objašnjava Predrag Gojak.

GZS/PP Media




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


maline cena

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (2)

  • Dragacevac

    E to je ono sto ja stalno pricam ovi novi malinari su i doveli maliinarstvo ovde gde jeste. Oce da se obogate preko noci, on se bavi malinom od 2016, znaci osma godina, tek mu se malinjak razradio i on prica o ceni. Moj deda posadio malinu 1970 te 15 ari bez subvencija bez osiguramja povracaja itd. Sad imamo oko 50 ari i ne zalimo se sami radimo sve i imamo i kvalitet i kolicinu. Danas svaki kucanin nek ubere 50 kila ne mora vise dobar. A Vi gospodo sto ste posadili ektar po clanu domacinstva pa ste do skora izrabljavali radnike za nikakvu nadnicu a ocete da zaradite e pa izvinite. Kad je bila 90 i neke malina 2.5 do 3 marke i pre neku godinu 600 niko ne rece ej ljudi mnogo je.
  • Crni

    1000 da in daju ooet bi kukali. A psenica 25 din malinari jedite hleb od malina.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.638.338 посета
    Тренутно на сајту: 559 посетилац(a)