На туристичкој мапи Златибор трећи, Чачак на фантастичном десетом месту, концерти се десетоструко отплатили! 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
На туристичкој мапи Златибор трећи, Чачак на фантастичном десетом месту, концерти се десетоструко отплатили!
Trenutno na sajtu: 468       |       Podeli:
13.02.2023 | 0 коментар(а)



Чачак - Према подацима Републичког завода за статистику, у 2022. години у Републици Србији боравило је укупно 3.869.235 туриста,

што је за 52% више у односу на 2021. годину, од чега је домаћих било 2.096.472 (32% више у односу на 2021.) или 54% од укупног броја гостију, а иностраних 1.772.763 (+ 86%), односно 46% од укупног броја гостију.

Мерено бројем остварених преноћишта Град Чачак је забележио до сада најбољи резултат у историји и пласирао се на десето место одмах иза Новог Сада а испред Таре, Крушевца  и Крагујевца.

Београд је свакако по броју плаћених конака број један, следи Соко бања, Врњачка Бања па Златибор на одличном 4. месту.

Од иностраних земаља, највећи број ноћења у 2022. години остварили су туристи из Русије са 594.194  ноћења,  што  је  151%  више  у  поређењу са   2021.   годином,  затим  следе  туристи  из

Турске, Босне и Херцеговине, Немачке, Црне Горе итд.

Највише гостију у Србију стигло је из Русије, чак 151% више него лане, а за њима следе туристи из Турске, Црне Горе, Немачке а значајан пораст је кинеских посетилаца.

Чачак је велико изненађење, највећа посета забележена током летњих и јесењих дана и новогодишњих празника. Познаваоци прилика кажу да је томе допринела све садржајнија туристичка понуда. Највећу пажњу туриста  привлачи Овчарско кабларска клисура због верског туризма због чега је Град и Држава одлучила да уложи огромна средства како би поправила садржаје у самој Бањи. Видиковац ће проширити туристички садржај у великој мери јер ће то бити  полазна тачка за упознавање овог бисера природе. Сама Бања већ је уређена и делује фасцинантно а у току су припреме за градњу канализације док са црквеним властима  у чијем је власништву термална вода теку договори кориштењу извора.

Приступни путеви ка врху Каблара и паркинзи са соларним осветљењем већ су постављени. Велики допринос је свакако огромна подршка мештана кабларских села и од 27 власника парцела кроз чија имања пролази пут само један није дао сагласност вероватно из политичких побуда.

Градске манифестације упетостручиле приходе и тродуплирале ноћења

Када је сам Град Чачак у питању  низ активности допринео је порасту броја  ноћења, али и прилива у градску касу.

На пример само један концерт  групе Смак на два дана букирао је све кревете на подручју Чачка па су многи потражили смештај у околним местима. Цена концерта групе СМАК  је била поприлична, око 2 милиона динара, али  20 хиљада посетилаца да је само попило кафу или појело чипс (у просеку је потрошио четири евра или ти 500 динара) у касе угоститеља улио је преко 10 милиона динара. О утиску и уживанцији и распродатим свим 700 – 800 кревета да не говоримо. Поновило се то и са Ацом Пејовић и још неколико концерата.

Концерт Смака у Чачку, фото: РИНА

Дакле рачуница је јасна, сваки од тих забава већ сутрадан се десетоструко вратио у касе Чачана у то нема сумње.




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


to cacak koncerti aco pejovi smak nocenje tuizam

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.422.825 посета
Тренутно на сајту: 469 посетилац(a)