Сви држављани Србије, чак и они у иностранству, добиће 100 евра: Исплата минималаца од 7. маја, минималан број људи остао без посла 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Сви држављани Србије, чак и они у иностранству, добиће 100 евра: Исплата минималаца од 7. маја, минималан број људи остао без посла
Trenutno na sajtu: 337       |       Podeli:
30.04.2020 | 0 коментар(а)



Србија је први квартал 2020. завршила са растом БДП-а од пет одсто, изјавио је синоћ председник Србије Александар Вучић

истичући да је у то ушло и 18 дана марта, без икаквог рада.

Вучић је истакао да је то ексклузивна вест и да би имали раст БДП 6,2 одсто у првом кварталу да није било епидемије.

"Имали смо у првом кварталу плус пет одсто раст БДП, а не минус пет одсто, што је вероватно највећи раст у Европи или међу прва два у Европи. Дизали смо се као ракета и онда је дошла корона и у тој корони све што смо радили раније као озбиљни људи - наше јавне финансије су биле спремне да приме удар и примили смо га".

Вучић је нагласио да ћемо изаћи из кризе јачи и много боље него све друге земље Европе.

"Бићемо у прве три земље у Европи по стопи раста, а борићемо се да будемо први. То сте пре могли само да сањате за Србију у економији, а да није кошарка или ватерполо", додао је Вучић за РТС.

100 евра да се подстакне потрошња

Вучић је истакао да програм од 100 евра за све грађане Србије има за циљ да се подстакне потрошња и бољи психилошки став људи према будућности.

Вучић је, упитан зашто баш цифра од 100 евра, казао да је одлучено тако јер мисли да је за људе са нижим примањима, за сиромашније пензионере значајна та помоћ.

"Шта је требало да кажем, биће 97,5 евра?“, упитао је он и додао да помоћ од 100 евра не значи много његовом оцу који има високу пензију, али значи много пољопривредним пензионерима који примају 20. 000 динара пензију.

Истакао је да ће добити сви тај новац, а да позив телефоном, којим се пријављују, не кошта ништа, како је договорено са Телекомом.

"Свако ко је држављанин Србије, чак и они у иностранству када назову број и доставе број рачуна, добиће тај новац", најавио је он.

Вучић је казао да су прво неки говорили да је то понижење, мислећи да држава нема новца, а сада нападају што држава даје паре.

"До сада су људима у Србији само узимали паре. Када су говорили да ће дати 1.000 евра само су отимали, уништавали фабрике и будућност, тражили зајам за препород и слично. Ми сада новац дајемо. То је проблем. Добро ако је некоме понижење немој да се понижаваш. Ја не желим да узмем тај новац јер је моја плата висока, и хоћу да те паре остану држави за инвестиције“, објаснио је он.

Вучић је указао да ради исто што и премијер Јапана Шинзо Абе и председник САД Доналд Трамп, јер се давањем тих такозваних "хеликоптер пара" подстиче потрошња, а наш финансијски систем је стабилан, резерве високе тако да то можемо да учинимо.

Указао је и да је држава, у актуелној ситуацији, повећала за 10 одсто плате свим здравственим радницима, а то је за 115. 000 људи.

„Ми сада кажемо ’ево 100 евра, хоћемо да потрошите што више’“, додао је он.

Истовремено је позвао грађане да проведу одмор у Србији.

Навео је да ако потрошимо 1,4 до 1,6 милијарди евра годишње у иностранству, ако бисмо од тога могли да потрошимо 300 до 500 милиона евра у земљи, која је драгуљ, имали би још бољи економски раст.

Рекао је да је у пад привредног раста од пет одсто урачунат и пад у туризму од 56 одсто.

Подсетио је да кинески туристи нису долазили од јануара, а не само марта, и да нема више никог ни и западне Европе, или региона.

Најавио је да ће се секторски помагати, тако хотељерима, са додатним средствима за ваучере како би грађани остали у Србији.

„Ниједно осигурање вам неће дати осигурање за корону. Ако одете негде, нисте осигурани и шта онда да радимо. Да опет довозимо авионима“, упитао је он.

Поновио је да он неће узети 100 евра, јер жели да свих 100 евра уђу у неку инвестицију, као што је од великог значаја изградња пута Чачак-Пожега, што мора неко да плати.

Бићемо у економији успешнији од других, то кажу и СБ и ММФ

Србија ће у економском развоју бити успешнија од других, изјавио је Вучић и истакао да то не каже само он, већ и Светска банка и ММФ, као и да је то резултат тешких реформи које је Србија спровела.

"Ми се радујемо успеху ЕУ, за нас је успех европске економије од суштинског значаја, као и да што брже напредује економија у ЕУ и САД, као и региона", рекао је Вучић.

Вучић каже да имамо највећу размену са земљама ЕУ, као и земљама региона.

Такође, додаје да, ипак, нико неће да каже да у последње две године Србија има највећи раст.

"Нигде то не можете да чујете, а имаћемо и у наредних пет година. Унапред вам то кажем да ће тако бити, захваљујући тешким ’лековима’, направили смо најбољи финансијски систем".

Вучић додаје да имамо у региону највише директних страних инвестиција, што подиже економију.

То је мотор економије, додао је он и истакао да држава убацује сада новац у приватни сектор, како би тај сектор био носилац економског развоја.

"Наш циљ је да сви имају што јачу економију и ми ћемо онда бити богатији, али вам кажем - ми ћемо бити успешнији од других, за то имам доказе и у овој години и прошлој и претпрошлој. То кажу и ММФ и СБ, и једини и други кажу да ће Србија бити најуспешнија. И то није пало с неба, већ је резултат озбиљног рада", навео је Вучић.

Очекујемо да не идемо испод минус 1,5 одсто

Србија је спремна да у економији стиже неке друге земље, брже неко икада, рекао је Вучић, те изразио очекивање да нећемо ићи испод минус један, минус 1,5 одсто, у најгорем случају.

Вучић је приметио да ће свима после кризе бити теже, јер ништа у свету неће бити исто, што су му, каже, рекли и француски председник Емануел Макрон, а може се чути и од других.

“Али, Србија је толико спремна да ћете се изненадити”, нагласио је Вучић.

Како је рекао, биће проблема, али брже ћемо стизати друге, него икада.

“Надамо се да наш раст не иде испод минус један одсто, минус 1,5, у најгорем случају, док су поједине прогнозе за регион мину пет, па и минус 10 или минус 12”, рекао је Вучић.

Додао је да ће проблем бити април и мај, те да се зато полако “дижемо” у мају.

“Да идемо после пуним плућима. Имамо пуно инвеститора заинтересованих. Идемо да побеђујемо”, рекао је Вучић.

На питање да ли се инвеститори можда сада предомишљају, Вучић је одговорио - ниједан.

“Добро је да сада крећу да раде немачке компаније. То је за нас од кључног значаја”, рекао је Вучић.

ГЗС/ Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


novac isplata evri drzava

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.463.682 посета
Тренутно на сајту: 338 посетилац(a)