Маја из Љубића јаја фарба модерним техникама, али дух Васкрса у њеном дому је исконски 


Sunčan i topao poslednji dan aprila              Poznati članovi nove vlade, mandatar za sastav Pokrajinske vlade Maja Gojković              Zajednica auto-škola u Čačku dobija poligon za obuku vozača              Koalicija „Svi za Čačak” danas i sutra prikuplja potpise za kandidaturu              Komaranska košija na Boretinom brdu 1. maja             

 
Маја из Љубића јаја фарба модерним техникама, али дух Васкрса у њеном дому је исконски
Trenutno na sajtu: 370       |       Podeli:
21.04.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Украшавање васкршњих јаја, одавно је уметност, јаје је симбол рађања новог живота,
Фото: ГЗС

а Васкрс победа над смрћу. Тај обичај вековима траје, само се технике шарања мењају.

Маја Ниџовић из Љубића је млада мама две девојчице и ове године се како каже на Велики петак у праскозорје пробудила, те све припремила да својим наследницама приближи значај највећег хришћанског празника. Одлучила се за модерне методе шарања, али прво, црвено јаје традиционално оставља да чува кућу до следећег Васкрса.

Модерне технике фарбања Васкршњих јаја, фото: ГЗС

„Поред савремене технике фарбања за коју смо се одлучили ове године, ипак, се трудимо да сачувамо обичаје и традицију, па сваке године, прво јаје које офарбамо је црвене боје, оно представља такозвану „чуваркућу”, чувамо га целе године за срећу и благостање”, рекла је Маја за Глас западне Србије.

Овог великог петка, Маја има велику помоћ и подршку при украшавању јаја, а то је њена старија кћерка Лорена.

„Лорена је порасла, па може да ми помогне, она је задужена да бира мотиве и боје које ћемо да стављамо на јаја, а ја за рад, мада се иона труди и покушава да лепи салвете”, каже ова мама.

Дом Ниџовића у Љубићу подређен духу Васкрса, фото: ГЗС

Читав дом Ниџовића подређен је најрадоснијем празнику, од којег је ова маштовита мама направила бајковит кутак, како би њена деца имала шта да памте.

„Код нас празнично расположење почиње нешто раније, још за Врбицу, када са децом одлазимо у цркву, тамо купујемо звончиће, правимо венчиће од врбе. Ове године смо правили и украсне зеке од врбе. Велики петак је деци веома занимљив, мада највише воле Васкрс, псоебно, када дође зеко. То је традиција у нашој породици коју ми поштујемо и које се сећам и коју сам научила од моје баке за васкршње јутро деца устају раније и у дворишту у трави траже корпицу са јајима и поклонима коју је ускршњи зеко за њих оставио”, закључила је Маја.

Дом Ниџовића у Љубићу подређен духу Васкрса, фото: ГЗС

На млађима свет остаје, а обичаји и традиција фарбања васкршњих јаја вековима трају и било да фарбате јаја модерним или старим техникама дух Васкрса остаје исти.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


MAJA NIDZOVIC VASKRS MODERNE TEHNIKE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.779.483 посета
Тренутно на сајту: 371 посетилац(a)