Помор пчела у Миоковцима 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Помор пчела у Миоковцима
Trenutno na sajtu: 453       |       Podeli:
29.03.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Породица Јелић из Миоковаца остала је без половине свог пчелињака, јер је дошло до тровања пчела, па је 10 од 20 друштава уништено.
Пчелар и воћар Добросав Јелић, фото: РИНА

Ово није први пут да због несавесног прскања воћа, дође до помора пчела.
„Штету сам приметио пре два дана на пчелињаку када сам пришао како би извршио преглед кошница. Имало је доста угинулих пчела. Посумњао сам да је то због прскања. Људи једноставно нису савесни, прскају преко дана инсектицидом. Не знам ко је урадио ово, јер је ово воћарски крај и доста се прска. Није само због пчела него и производња воћа је у питању. Лично сам набавио пчеле да би имало шта да ми опрашује воће, имам крушке на два хектара. Требаће ми два три месеца да се пчеле опораве а онда ћу изгубити и на воћу и на количини меда. Са двадесет кошница имао сам прошле године 100 кг меда. Ове године сам имао боља друштва, а шест година се бавим пчеларством. По једној кошници сам имао 60.000 пчела а сада са угинућем око 30.000”, рекао је Добросав Јелић за агенцију РИНА.

Помор пчела у Миоковцима, фото: РИНА

Пчеларство и воћарство иду једно уз друго, ако не буде пчела неће бити ни воћа.

„ Инспекција би требало да изађе мало на терен да види шта се дешава. Ово није први пут ове године да се десио помор, мени јесте први пут. Воћар сам и прскам или рано ујутру или касно увече, преко дана не може”, каза је Јелић.

На воћаре апелује и потпредседник Удружење пчелара „Чачак” Душан Кукић који је рекао за агенцију РИНА да је и по закону изричито забрањено да се воће прска дању, а да пчелари избегавају да пријављују воћаре инспекцији да се не би свађали са комшијама, јер су велике казне.

Преполовљен број пчела у кошницама, фото: РИНА

„Ако се прска дању пчела иде на цвет и долази до тровања, ово се већ неколико пута десило и ове године у Миоковцима на кајсији. Молимо воћаре да прскање врше ноћи да спасемо пчеле, јер без њих неће бити ни нас. Воћарима је изгледа лакше да прскају дању, али немају ефекта јер и стручњаци кажу да је то најбоље радити ноћу. Супстанце које се користе за прскање треба на листу да буду два сата како би се упила, када се то ради дању она се брзо осуши или дува ветар и тада честице које су у микронима ветар разнесе и опет ништа нису урадили”, казао је Кукић.

Он је рекао да су организовали и округли сто пчелара у Чачку, али да је дошло само неколико воћара. Иначе, по речима Кукића помор се пре неки дан десио и председнику једног удружења воћара.

РИНА

 

Видео материјал можете преузети са агенције РИНА.

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.342.256 посета
Тренутно на сајту: 454 посетилац(a)