Мирослав је најнеобичнији зидар у Србији, прави добре старе фуруне за које је су потребни само домаћа цигла и блато 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Мирослав је најнеобичнији зидар у Србији, прави добре старе фуруне за које је су потребни само домаћа цигла и блато
Trenutno na sajtu: 425       |       Podeli:
09.03.2023 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Иако их је у даншње време све мање, фуруне су некада биле неизоставан
Мирослав Жужовић, фото: РИНА

део сваког домаћинства, а уколико би вас пут навео кроз српска села на сваком ћошку сте могли да видите малу зидану кућицу која се пуши. Некада је у сваком селу постојао и по један мајстор који је знао да без грама гвожђа и само од природних материјала сазида кућицу у којој настају специјалитети прсте да полижеш. Сада се они могу набројати на прсте једне руке, а један од последњих Мохиканаца овог заната је Мирослав Жужовић.

фото: РИНА

„Прву сам фуруну саградио за моју душу, да имам где прасе да окренем, за коју нисам добио одобрење ни од оца, а ни од комшија да се то тако ради. Морали смо да је преправљамо и дорађујемо те давне 1984. године, али та моја фуруна и до данас ради беспрекорно. Из ње је изашло на хиљаде печених прасића”, прича за агенцију РИНА, Мирослав Жућо.

Остао је доследан томе, да се пећнице праве од материјала којим су се фуруне градиле вековима уназад, од печене цигле и блата.

„Зна стари народ шта је најбоље. Најбоље је да је цигла коју уграђујемо била непечена и здрава, старинска права. Па се то све заједно сједини, па се пече и по неколико сати. Помоћу глине, ми на фуруни све херметички затворимо, јер не сме да има пропуст и пара или топлота да пролази. Онда иде лакши део, да испуним газдине жеље, коликих ће димензија и у зависности који жели највеће прасе или јагње да стави”, додао је Жижовић.

Фото: РИНА

Како у свему постоје стандарди, тако и у овом занату. Просечна висина сводова мора бити око 120 центиметра и потребна је права вештина озидати накренут зид.

„Када се ради овај посао, то не сме да се суши, зато га убрзавамо, савијамо летвице које газда спреми, као подлогу да се случајно грађевина не би обрушила. На осовну мог искуства када се све то уклопи, ја дајем гаранцију на век трајања од 50 година”, поручује овај времешни мајстор.

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


GORNJI MILANOVAC FURUNA ZIDANJE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.351.499 посета
Тренутно на сајту: 425 посетилац(a)