Гимназијалци у Никољy учили да шарају јаја на "старински начин" 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
Гимназијалци у Никољy учили да шарају јаја на "старински начин"
Trenutno na sajtu: 271       |       Podeli:
26.04.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – Како се то фарбају васкршња јаја учили су ђаци чачанске Гимазије и то манастиру
Гимназијалци у Никољу, фото: РИНА

Никоље који бележи прошлост стару седам векова. Припадници генерације која не памти време пре интернета заменили су паметне телефоне шаралицом и древном техником украшавали јаја воском.

“Мислила сам да то иде брзо, али врло је опуштајуће и захтева апсолутну посвећеност. Никад ми пре није падало на памет да на овај начин могу да фарбам јаја, увек смо их само стављали у боју и лепили сличице, а овако су заиста много лепша”, каже ученица Теодора Благојевић.

Шарање јаја воском, фото: РИНА

И ако се за генерацију данашњих средњошколаца каже да су стварни свет заменили дигиталним, повратак у прошлост и овај час традиције гимнзијалцима није тешко пао.

Шарање јаја воском је вековна техника која се још увек најчеће користи у манастирима, а на млађе генерације преносе је веште монахиње.

“Ово је трајна и здрава техника, морају се имати перце и чисти восак. Стрпљење и веште руке. Цртају се цветићи и наравно увек се пише на јајима “Христос васкресе. Деца на овај начин уче како су се то јаја шарала некад, док није било свих ових нових техника које се данас користе”, каже мати Марија.

Фарбање јаја дубоко је урезано у хришћанство јер се верује да је Христова мати Марија у знак жалости на његов гроб однела бело јаје.

фото: РИНА

“Кад је ставила корпу на гроб, чудо се догодило, јер су јаја поцрвенала, што је представљало снагу васкрсења Христовог и зато је обичај да се прво јаје офарба управо у црвено јаје које је симбол Христовог новог рађања”, рекла је за РИНУ етнолог Снежана Ашанин.

Верује се да прво црвено јаје чуваркућа укућанима доноси напредак и добро здравље, а овим новим генерацијама можда и много лајкова на друштвеним мрежама.

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK VASKRS JAJA BOJENJE VOSAK MANSTIR NIKOLJE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.487.517 посета
Тренутно на сајту: 272 посетилац(a)