Фабрика хартије поново ради 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Фабрика хартије поново ради
Trenutno na sajtu: 525       |       Podeli:
09.05.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - После десет година прекида, оживела је производња у Фабрици хартије, захваљујући Драгану Дидановићу, власнику фирме „Хизна” из Мршинаца.

„Фабрике овог типа биле су некада у Југославији, отишле у стечај, машине исечене и продате у старо гвожђе. Пре три године смо се одлучили да уђемо у ову инвестицију, јер овакву производњу нема ни Словенијa, Бугарска, Румунија, најближа је у Италији”, каже Дидановић.

Он наводи да је вредност инвестиције више од 1,5 милиона евра, и та средства уложила је његова породична фирма, без икаквих субвенција и помоћи државе.

„Линија, дужине 70 метара, купљена је у Кини и три године, помоћу кинеских инжињера, некада и у условима без воде, струје и грејања, монтирана. Машина је допремљена контејнерски, осам вагона, укупне тежине 400 тона. Набавне цене 650.000 долара”, наводи Дидановић за Глас западне Србије.

Машина која је оживела Фабрику хартије, фото: ГЗС

Производња картона ће се заснивати на рециклажи отпадног папира, којег ниједна друга фабрика не користи.

Фирма „Хизна” бави се производњом папирних цеви и користи као сировину картон од 500 грама које је до сада увозила из Италије, око 300 тона месечно. Дидановић сматра да ће покретањем Фабрике хартије, уз производњу од 300 до 500 тона на новој линији, матична фирма откупљивати све те количине.

Драган Дидановић је ушао у приватни сектор пре 27 година.

„Данас запошљавам 45 радника. За све време рада, фирма никада није била у блокади нити је коме дуговала. Радници примају плату на време, а просек је више од 50.000 динара. За пуштање у рад нове машине запослили смо 12 радника, углавном из Фабрике хартије. Ако све буде како треба организоваћемо рад у четири смене и повећати број радника”, рекао је власник „Хизне”.

Иначе, Фабрика хартије у Чачку непрекидно је производила папир од 1930. до 2011, с мањим застојима само током 1944. године. У време приватизације на почетку овог века, била је процењена на 379 милиона динара и 17. јула 2007. на аукцији у Агенцији за приватизацију продата компанији из Софије чији је власник Христо Ковачки, за 91 милион динара. Али, већ 16. јула 2010. пала је у стечај са дугом од 14 милиона евра, а ускоро је уследило и банкротство и одлазак 260 радника на спискове незапослених.

Глас западне Србије

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.222.711 посета
Тренутно на сајту: 526 посетилац(a)