Чачански одборници одлучују о новој установи културе, опозиција против 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Чачански одборници одлучују о новој установи културе, опозиција против
Trenutno na sajtu: 398       |       Podeli:
23.02.2023 | 0 коментар(а)



Чачак - Пред одборницима Градске скупштине града Чачка нашао се Дневни ред 22. седнице са 24 тачке, од којих се као значајнија издваја тачка која се односи на
Одржана 22. седница Градске скупштине града Чачка, Фото: ГЗС

поверавање директних телевизијских преноса седнбица Скупштине града Чачка за 2023. годину.

„На основу јавног позива који смо упутили пре месец дана стигла је једна понуда. Комисија која је састављена од председника Скупштине, секретара и представника свих одборничких група је разматрала ту понуду и донели смо предлог да Скупштини предложимо поверавање директних телевизијских преноса конзорцијуму локалних телевизија, телевизије Телемарк, Лав и Галаксија и у овој 2023. години. На моје велико задовољство и у овој години ћемо комуницирати са нашим грађанима путем директних преноса. Разлика у односу на претходне године јесте што ће цена директних телевизијских преноса сада обрачунавати по сату телевизијског преноса, а не по дану заседања. Друга тачка се односи на избор новог члана Грдског већа. С обзиром на то да је Немања Трнавац поднео оставку на место члана Градског већа, градоначелник ће данас предложити новог члана из редова одборника СПС-а и то је одборник Ђорђе Пејак”, рекао је Игор Трифуновић, председник Градске скупштине града Чачка.

Председник Градске скупштине Игор Трифуновић, Фото: ГЗС

Поред ове две тачке дневног реда, на програму 22. заседања су и програми установа културе као и средњорочни и дугорочни планови два регионална предузећа, „Дубоко” и „Рзав”, а на Дневном реду се нашло и поскупљење градског грејања.

„С обзиром на то да је крај грејне сезоне, сматрам да то поскупљење неће у некој великој мери утицати на повећање рачуна јер је предложено поскупљење од стране надзорног одбора у износу од 11 одсто на варијабилни део цене. То значи да они фиксни трошкови који се плаћају у току године неће бити повећани, само тај варијабилни део на који утиче и сама потрошња. С обзиром на то да је крај фебруара, ја се искрено надам да то неће утицати на повећање рачуна. Поред тога имаћемо и предлог надзорног одбора Регионалног предузећа `Дубоко` о именовањеу директора у још један мандат. Спроведен је поступак у складу са њиховим оснивачким актом. Све локалне самоуправе које су у систему `Дубоког` ће на својим локалним скупштинама донети одлуку. ”, истакао је Трифуновић.

Ипак, опозиционим одборницима као најзначајнија и најзанимљивија тачка Дневног реда истакао се предлог Градског већа о оснивању нове установе културе, „Центра за неговање традиције” која ће бити задужена за организовање манифестација на сеоском подручју града Чачка.

„За сада, по Оснивачком акту и по актима које ће та установа донети планиран је само један запослени. То је вршилац дужности директора. Као када смо оснивали Градско позориште, процедура је потпуно идентична. На следећој седници ће се именовати чланови управног и надзорног одбора, који ће имати задатак да донесу опште и оснивачке акте. Ако нам је за пример установа Градског позоришта за које је такође најављивано страначко запошљавање, а они имају четири запослена, онда је то доказ да се ми одговорном политиком трудимо да не будемо расипни, већ је очигледна потреба да се те манифестације на сеоском подручју квалитетније организују, а ТО Чачка је очигледно преоптерећена совјим активностима”, закључио је Трифуновић.

Одборник Групе грађана „Чачак је наш”, Драган Бисенић оснивање нове установе културе види само као начин да се финансирају функционери и како је рекао сматра да је таква установа грау на Морави у потпуности непотребна.

Драган Бисенић, одборник Групе грађана „Чачак је наш”, Фото: ГЗС

„На исти начин на који се данас одлучује о оснивању нове установе културе задужене за сеоске манифестације, пре неки дан у Београду основано предузеће које ће се бавити манифестацијама у парковима. Значи, кад год се направи играоница или нека манифестација у парку, ту ће постојати јавно предузеће са својим директором који ће имати тако одговорну функцију. Тако ћемо и ми за дане кајсије или било коју другу манифестацију имати директора који ће годину дана унапред размишљати где да се изнајми шатра, која је музика најбоља за једну такву манифестацију и да ли ће печење бити више јагњеће или прасеће. Ако је то начин да грађани Чачка финансирају једног фунцкионера, онда мислим да таквих установа треба да имамо на десетине у нашем граду и верујем да не постоји област деловања нашег града која не може да има јавно предузеће које би се бавило том проблематиком”, рекао је Бисенић.

Ни одборници Нове Србије, по речима Милоша Марића неће подржати предлог оснивања „Центра за неговање традиције”, јер је то, како је рекао само начин да Српска напредна странка „удоми” своје активисте и ботове.

Милош Марић, одборник из редова „Нове Србије”, Фото: ГЗС

„Мислимо да је оснивање установе која ће се бавити неговањем традиције сасавим непотребно и да је то посао Народног музеја, Туристичке организације и да они имају довољно запосленог кадра да се не мора оснивати нова установа. Имамо и пример установе која је основана пре неколико година, а то је позориште које поред директора има још троје запослених, а од њих троје нико није глумац. Ниједан није извршилац радова. Тако ће бити и са `Центром за неговање традиције`. Поставиће директора, још два или три административна радника који ће примати накнаду за то, а посао ће им бити, ни сами не знамо шта”, завршио је Марић.

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK GRADSKA SKUPSTINA SKUPSTINA NOVA SRBIJE SNS CACAK JE NAS DRAGAN BISENIC IGOR TRIFUNOVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.368.266 посета
Тренутно на сајту: 399 посетилац(a)