Лим је граница која спаја 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
Лим је граница која спаја
Trenutno na sajtu: 884       |       Podeli:
18.03.2019 | 0 коментар(а)



Прибој – Уочи светског дана вода, на обали Лима у Прибоју, састали су се учесници пројекта
Учесници пројекта данас у Рибарском насељу на Лиму, фото: ГЗС

Рехабилитација илегалних депонија на реци Лим и подизање свести о њиховој штетности” из Бијелог Поља и Прибоја.

,,Ово је повод да седнемо и поразговарамо како можемо да заштитимо реку Лим и на који начин би могли да организујемо заједничке туристичке пројекте", рекао је члан општинског већа општине Прибој Миралем Гогалић. Он је додао да ће разменити искуства са колегама из Бијелог Поља, договарати се и издати проглас како да план заштите спроведу у дело.

,,Ми прво хоћемо да покажемо слику наше добре сарадње а потом да покренемо пројекте између седам општина и три државе да заједнички учествујемо у разним пројектима”, рекао је Гогалић.

Председник НВО Еуромост из Бијелог Поља Алмер Мекић, истакао је значај међуопштинске и прекограничне сарадње. Он је прецизирао да је пројектом у коме учествују општине Бијело Поље и Прибој предиђена санација по шест депонија на територији обе општине.

“На местима где су сада депоније вршиће се озелењавање, постављаће се клупе, рекултивисани простор биће покривен видео надзором а ове две општине добиће и апарате за мерење квалитета воде тако да ће моћи самостално да обавештавају грађане о квалитету лимске воде”, казао је Мекић.

Он је рекао да је путујући из Бијелог Поља до Прибоја прошао поред неснитарне депоније Стањевине која се налази на територији општине Пријепоље која се налази тик уз Лим.

“То је еколошка црна тачка али нисмо задовољни учешћем у решавању тог проблема пријепољске општине. Позивали смо и њих као представници цивилног сектора да им помогнемо, јер није наш посао само да критикујемо, међутим они нису показали интересовање да буду део неког еколошког пројекта”, тврди председник НВО Еуромост.

Председник НВО Еуромост из Бијелог Поља Алмер Мекић, фото: ГЗС

Према његовим речима циљ је покретање иницијативе да све општине у три државе кроз које протиче Лим потпишу заједничку декларацију о заштити реке.

“Европска комисија је добро обавештена о стању на Лиму и верујем да ће пројкети слични овоме бити прихваћени, али локалне самоуправе морају да препознају значај заштите реке и да аплицирају код европских фондова, наравно да ће добити подршку и од цивилног сектора,” закључио је Мекић.

 

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PRIBOJ LIM PROJEKAT DEPONIJE SANACIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.009.591 посета
Тренутно на сајту: 884 посетилац(a)