Почела је примена Закона о пореклу имовине – чији ће се приходи проверавати 


Danas promenljivo oblačno i vetrovito              Vučić: Hoće da ukinu Republiku Srpsku i naplate ratnu odštetu              Počinje pozorišni festival Kustendorf              Nedelja u Bajinoj Bašti rezervisana za besplatne preventivne preglede              Uključen crveni meteoalarm, košava će duvati brzinom većom od 100 kilometara na čas              Najveća barutana na Balkanu slavi 75. rođendan              U nedelju se nastavlja akcija preventivnih pregleda u čačanskom Domu zdravlja              Vlada i prosvetari dogovorili da se u što kraćem roku izmeni Krivični zakon              Čačak privremeno rešio problem odlaganja smeća             

 
Почела је примена Закона о пореклу имовине – чији ће се приходи проверавати
Trenutno na sajtu: 387       |       Podeli:
13.03.2021 | 0 коментар(а)



Примена деценијама најављиваног Закона о утврђивању порекла имовине и
Синиса Мали: Потпуно смо спремни за примену Закона о проверавању имовине, Фото: ГЗС

посебном порезу је почела. На удару су сви који су у року од три године стекли имовину која је за 150.000 евра већа од њихових прихода у исто време. На разлику се обрачунава порез од 75 одсто. Министар финансија каже да закон јесте порески, али пре свега, антикорупцијски.
Авиони, камиони, новац, акције, куће, фирме и сва имовина недоказаног порекла, код нас и у иностранству, предмет је унакрсне провере. У њу је, за сада, кренуло 20 инспектора, од најављених 60.
Они су прошли потребне обуке, додатне обуке, ми то иначе радимо са ММФ-ом у оквиру целокупне пореске реформе, тако да са те стране кадровски, персонално потпуно смо спремни за примену тог закона", навео је министар финансија Синиша Мали.

Независно од тога хоће ли се испоставити да је имовина стечена законито или не, на њу се обрачунава порез од 75 одсто. На пример за имовину од милион евра, порез је 750.000 евра. Kолико уназад ће сезати провере, закон није ограничио.

„Постоји дефинисан у једном другом закону, ради се о Закону о пореском поступку и пореској администрацији, који каже да је апсолутна застарелост утврђивања пореске обавезе десет година", рекла је Наташа Тодоровић из Удружења пореских саветника Србије.

Ако инспектори посумњају да постоји и кривична одговорности, обавештавају полицију и тужилаштво. Тада имовину суд може и да одузме.

Пре осам година Пореска управа је први пут саопштила да је открила више од 600 лица чија имовина, знатно премашује приходе.

Процењено је и да би у кругу таквих власника могло да се нађе око 10.000 грађана. Да ли је и то полазна база за специјализовани порески тим, ко ће први бити на удару и када би могли да очекујемо прва решења са новим високопроцентним порезом?

 

РТС/ГЗС

 




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


primena zakona provera imovine pocine ministar finansija sinisa mali

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 160.488.042 посета
Тренутно на сајту: 387 посетилац(a)