Роми Чачка увек ће памтити пријатеље из заједничке средине 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Роми Чачка увек ће памтити пријатеље из заједничке средине
Trenutno na sajtu: 413       |       Podeli:
07.04.2023 | 0 коментар(а)



Чачак – И Роми у Чачку – 157 породица, око 600 душа - као и широм света, данас обележавају свој дан,



молећи се за добробит и своју и суседа са којима деценијама, хвала вишњем, живе у слози.
- Дана 8. априла 1971. одржан је први светски конгрес Рома У Енглеској. Тог дана су се окупили Роми из 28 држава, а делегацију из СФРЈ предводио је Слободан Лале Берберски, који је изгласан за председника светске организације Рома – каже за Глас западне Србије Мирослав Гари Митровић (72), ромски координатор за Чачак.
Затим додаје:

„Мало ко зна или нико не помиње да је конгрес одржан од 8. до 11. априла, јер су избили нереди због окупљања Рома у Енглеској. На том скупу су донете многе декларације и конвенције а једна од најважнијих одлука је поштовање људских права и борба против расизма и предрасуда. Једноставно речено да Роми имају права на све као и већински народи.

Одлучено је да се прогласи ромском химном песма „Ђелем ђелем”, да се оформи застава са две боје: плавом која значи небо и зеленом која преставља траву. На средини црвени точак са 12 паока, који представљају дванаест месеци у години и симболизују да су Роми у покрету.

Светски дан Рома се не слави већ се обележава. Али, тог дана се сети неко од већинског народа да на име сиротиње кроз неки пројекат узме неки динар. Неко хоће да се сети Рома тог дана јер није протеклу годину обраћо пажњу на Роме”.
Митровић даље подсећа ко су били и данас јесу велики пријатељи Рома у Чачку:
„Међу свим једнаким први је био Стево Радовановић, ромски кум. Затим, Лазо Тешић, Ацо Новаковић, књижевник Бранко Радичевић, Лошо Ницовић, чувени професор Милан Петровић Брбљо који је играо за цигански тим, песник Мирослав Пауновић који је објавио неколико књига о Ромима, др Божо Антонијевић, Драган Ђелошевић, др Милорад Чековић, Мишула Петровић, Бране Станић, Жико Никић и покојни професор Папић, Родољуб Петровић, Ацо Радовић, Гвозден Оташевић, Брацо Благојевић, професор Предраг Ћурчић, Џивџан, Јурдо...

Имали смо медијску подршку тв Галаксије, Озон преса, Чачанског гласа, Гвоздена Николића и Гласа западне Србије, Весне Бјелић и Весне Тртовић, Владимира Никитовића.

И на крају, али не на последњем месту, мора се рећи да је један од највећих пријатеља Рома у Чачку Радмило Мишовић, спортска и људска легенда овог града.”

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.335.633 посета
Тренутно на сајту: 413 посетилац(a)