Вучић: Један од кључних задатака пред Србијом нова енергетска политика 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
Вучић: Један од кључних задатака пред Србијом нова енергетска политика
Trenutno na sajtu: 354       |       Podeli:
07.05.2022 | 0 коментар(а)



Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је један од кључних реформских задатака пред Србијом нова енергетска политика.
Председник Србије Александар Вучић Фото: ГЗС

Вучић је, у свом обраћању, у тачки посвећеној кључним реформским задацима пред Србијом, пренео да је разговарао и замолио норвешког премијера да помогну саветима и знањем, да учествују у изради потпуно нове стратегије за енергетску политику.

„Мораће да буде много више обновљивих извора, морамо да будемо у стању да је примимо, а то значи да морамо градимо реверзибилне електране. Такође, мораћемо да имамо право прече куповине за коришћење нашег ветра, али и за соларну енергију. Ако користите сунце и ветар у Србији, онда мора право на куповину имати наш земља, па онда извозите“, објаснио је он.

Вучић је казао да предстоји и одлука да ли ћемо градити модуларне реакторе, додајући да је он апсолутно за, јер, указује, нису луди ни Французи, Британци, Бугари, Мађари и сви други који то користе.

„Они су паметни, а ми нисмо били увек довољно памети. Додворавање народу било је прече од реалне политике“, констатовао је он.

Указао је да је предвиђена и потпуна промена парадигме у образовању и науци. Према његовим речима мораће да се мења систем наставе, уведе професионални однос према настави, ђацима и студентима, и да је жеља да имамо најбоље светске школе.

Нагласио је, помињући приватне школе и универзитете, да, ако треба да узимамо скупе франшизе, није проблем, како нам не би служиле те установе само за добијање диплома, а онда када их заврше нико ништа не зна.

Најавио је и модерније и боље здравство, на чему се, како је рекао, ради заједно са једном западном компанијом.

Представио је предлог за Онколошки центар чија изградња и опремање ће коштати око 510 милиона евра - 340 милиона евра коштаће сама зграда, а 170 милиона евра опрема за борбу против рака.

„После кардиоваскуларних болести највише људи губимо од карцинома, око 24-25 одсто. Желимо да направимо у тој области центар који би био међу три највећа у целој Европи“, истакао је он.

Вучић је изразио уверење да ће у наредном годинама то бити остварено.

Пренео је да се кренуло у велике реформе, заједно са Данцима, на реформи хитне помоћи, базиране на скандинавском моделу.

„Важно је да одговор буде у року од осам минута, где год да се налазите у Србији. Имаћемо и најмодернија возила, обучене парамедике. Желим да направимо најефикаснији систем како функционише у Европи“, објаснио је он.

Рекао је да ће се даље улагати у дигитализацију, развој роботике и вештачке интелигенције и да ће бити настављена сарадња са најразвијенијим земљама у тој области.

Пренео је да је извоз информационе комуникационе технологије порастао од 2012.до дана седам пута, односно са 375 милиона на 2,6 милијарди евра.

Када је реч о борби против климатских промена и заштити животне средине, нагласио је да ће томе допринети нова енергетска политика, али и предузимање мера, о чему морају више да предузимају мере локалне самоуправе, кроз изградњу канализација, пречишћивача отпадних вода, спречевању дивљих депонија.

 

 

 

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.026.878 посета
Тренутно на сајту: 355 посетилац(a)