Етно кућа Ерић, бисер Мрчајеваца 


Danas u Srbiji veoma toplo: Najviša dnevna temperature do čak 33 stepena              Sutra otvaranje nove pumpe na auto - putu „Miloš Veliki” u smeru ka Beogradu              Grejna sezona zvanično se završava danas              Da su danas lokalni izbori u Gornjem Milanovcu SNS osvojila bi više od 53 odsto glasova             

 
Етно кућа Ерић, бисер Мрчајеваца
Trenutno na sajtu: 360       |       Podeli:
11.02.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Шанса да млади остану на селу јесте кроз сеоски туризам. Наредних минута водимо вас у западну Србију. Представљамо вам Марију Ерић



из Мрцајеваца која је од свог домаћинства направила истинску оазу мира.

Ћилими ткани на разбоју пре више од једног века, ношње и алати којим су се наши преци служили, земљане посуде и прегршт детаља уклопили су се у простор сазидан од дрвета и камена. На старим креденцима сокови, слатко и џемови из бакине кухиње. Из камина пуцкета ватра и мами сваког госта, пролазника или намерника да му приђе и захвали се на топлоти, али и похвали уметника који је камин сазидао. Простор претворен у етно кућу Ерић. Село Мрчајевци, прослављено у песмама и чувено по купусијади, не крије бисер који га у најлепшем светлу представља јер је етно кућа у Моравском стилу на самој Ибарској магистрали, са јединственом понудом традиционалних старих српских јела.

,,Сви гости који долазе на дан или више могу пробати наша традиционална јела која су спремана у земљаним лонцима, под сачем. Већ дуги низ година у Мрцајевцима траје Купусијада, али код нас се купус кува 365 дана у години. Поред тога, јагњетина и телетина под сачем, коленице, печење, предјела и све што иде уз њих заједно са сиром и кајмаком са наших простора”, каже Марија Ерић, власник и ПР етно куће Ерић.

Највећу подршку млада и успешна Марија има од породице, а посебну захвалност дугује баки која је била спремна да је упути у рецептуру старих јела и зимнице по којој је етно домаћинство препознатљиво. Допринос су дале и мрчајевачке домаћице.

,,Месо, салате, млечни производи, зимнице и слатки програм набављају се из сеоских домаћинстава са овог подручја, додаје Марија. Циљ нам је да сваки гост пре свега буде задовољан храном која је домаћа, да се осећа као да је код своје куће, каже Марија. Бака ми је била највећа подршка. Памтим њену реценицу ,,Крени, ради, а ја сам увек ту, за тебе да ти помогнем. Домаћа кухиња је најбоља, а ја ћу ти радо спремати домаћа јела, она је мој ветар у леђа, наравно са мојим братом и родитељима”, каже Марија.

Шанса да млади остану на селу је кроз сеоски туризам

Спој традиције са савременим начином живљења и потребама младих генерација најбоље се огледа у смештајним капацитетима. Модерно опремљени апартмани и собе, на располагању су онима који су одлучни у намери да преспавају у Мрчајевцима. Вајати су у процесу реновирања, а субвенције би добродошле да се прошири туристичка понуда мрчајевачке етно куће.

,,Смештаји су категоризовани са две звездице. За сада имамо десет лежајева.То су три собе, а у плану нам је проширивање смештајног капацитета. Иако цела моја породица није имала визију да се бави угоститељством, превагнула је воља свих нас да објекте преуредимо и приведемо намени. Подршка родитеља који су расподелили задужења заједно са братом који је на факултету и који ће своје кулинарске вештине применити ускоро у нашој кухињи учинили су да се определим да останем у Мрчајевцима и на најбољи начин представим оно што радим и што ћу радити убудуће.

Имам подршку свих, од породице, пријатеља, родбине, локалне самоуправе. Радо учествујем на Сајму туризма како би презентовала бисер западне Србије, мрчајевачку купусијаду, али и Етно кућу Ерић.

Видећу да ове године покушам да конкуришем нешто од субвенција Министарства пољопривреде како би проширила капацитете. Жеља ми је да направимо базен и сауну јер се морамо прилагодити жељама и потребама сваког госта”, каже Марија.

Шанса да млади остану на селу јесте кроз сеоски туризам. Спојити традицију са савременим начином живљења најбоље могу млади који ће кроз маркетинг и упорност направити кутак за сваког ко је љубитељ природе и свега што село може да понуди човеку. Доказ је Марија која Мрчајевце нема намеру да напусти, већ да у њему оствари своје жеље и у најлепшем светлу родно место представи на сајмовима туризма.

Агро пресс




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.110.715 посета
Тренутно на сајту: 360 посетилац(a)