Фантом напада сточаре под Сувобором 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Фантом напада сточаре под Сувобором
Trenutno na sajtu: 451       |       Podeli:
10.01.2023 | 0 коментар(а)



Прањани под Сувобором – Управа за аграрна плаћања Министарства пољопривреде одбила је захтев Милољуба Браловића (69),
Милован Браловић из Прањана, фото: ГЗС

сточара из Прањана под Сувобором, да му се доделе подстицајна средства за инвестиције у његовом пољопривредном газдинству. Приде, њему је одређен „пасиван статус” за раздобље од три године у којем не може подносити захтеве за подстицаје, а све због тога што је, наводно, давао „неистините податке” у претходном захтеву из 2020. године.

Све би се могло подвести под пролазни коментар „људи и времена” да није невероватне чињенице: човек уопште није поднео никакав захтев Министарству нити тражио подстицајна средства.
Браловић је подстицај, наводи се у решењу Управе за аграрна плаћања, добио 15. јуна 2020. гдине, ради набавке пластеника и фолија, по рачуну 114/20 од 20.04. те године, којег је испоставио добављач „Ветекс промет” из Београда. А суспендован је, спортским језиком речено, после 17. јуна 2021. гдине кад је пољопривредни инспектор у свом надзору утврдио да Браловић спорне пластенике нема на свом поседу.

Одмах пошто је његов тобожњи „захтев” одбијен јер „није реализовао инвестицију”, сточар се преко свог адвоката Младена Аврамовића из Београда жалбом обратио Министарству пољопривреде, и ту се поред другог наводи:
„Нисам поднео Министарству пољопривреде никакав захтев за подстицајна средства, немам никаквих сазнања у вези рачуна, никаква средства нисам пребацивао са мог наменског рачуна, нити сам узимао из општине Горњи Милановац икакве потвреде и уверења. Поседујемо само два мала пластеника за сопствене потребе...”
Пољопривредни инспектор је након извршене контроле, дана 29.6.2021. поднео МУП – у у Горњем Милановцу информацију, односно проследио предмет на даљу надлежност, наводећи у допису следеће:

„Присутан при надзору на газдинству, Милољуб Браловић у изјави датој на записник 17.5.2021. негирао је да је поднео захтев Министарству пољопривреде за подстицајна средства за куповину пластеника, негирао је сазнања о рачуну као и пребацивање новца са наменског рачуна, као и узимање потврда из општине Г. Милановац. На основу свега наведеног и сумње у исправност рачуна – отпремнице од 20.04.2020. издате од стране правног лица „Ветекс промет” Београд, као и исправности доказа плаћања рачуна – потврде о извршеном налогу за пренос од 20.04. 2020. (докази: изјава Милољуба Браловића и копије рачуна) прослеђујем вам предмет ради поступања у оквиру ваше надлежности.

Милољуб Браловић није 20.04.2020. издао налог за пренос – плаћање са свог наменског рачуна код Халкбанке Београд у износу од 3.539.670 динара за наводну исплату купљених пластеника од фирме `Ватекс промет`. Из приложеног извештаја банке о промету на његовом рачуну за период од 1.1.2020. до 18.6. 2021. јасно се види да 20.4.2020. није било никаквог плаћања што потврђује да се ради о фалсификованом налогу.”

Браловић је приложио и листинг из банке којим се то потвређује, али залуд. Његов адвокат у жалби истиче:

„Милољуб Браловић није имао никакав контакт нити комуникацију са фирмом `Ветекс промет` а потпис на издатом рачуну – отпремници од 20.04.2020. такође је фалсификован. Према јавно доступним информацијама `Ветекс промет` је сумњивог бонитета, за 2017, 2018. и 2019. фирма је доставила изјаве о неактивности а за пословну 2020. годину није предала финансијске извештаје Агенцији за привредне регистре.”

Милољуб је Трећем основном тужилаштву у Београду поднео и кривичну пријаву против НН лица, теретећи га за сачињавање и употребу више фалсификованих исправа. Овај марљиви сточар гаји 26 грла сименталских говеда у својој штали, од тога 23 краве, а са потпуно истом невољом суочили су се и други одгајивачи из Прањана, Миленко Стевовић и Драган Браловић, питајући се, са разлогом: ко је тај фантом што је напао њихове торове, чини им штету и не да мира?

Они су молили и нову министарку пољопривреде, Јелену Танасковић, да их прими да би објаснили каква их је мука снашла и молили за помоћ. Из кабинета су убрзо добили одговор на чијем завршетку стоји:

„Како је против коначних решења (о пасивном статусу) овог Министарства покренут управни спор, те да је одлучивање Управног суда у току и није могуће до исхода одлуке Управног суда изменити коначна решења, нисмо у могућности да изађемо у сусрет вашим захтевима и ове предмете решимо на другачији начин, без обзира на веш тврдње о фалсификованим потписима, те да нисте подносили никакве захтеве за остваривање права на подстицаје које чињенице ће бити утврђене у одговарајућем судском поступку”.
Тако је и зато је Милољуб Браловић био принуђен да тужи Министарство Управном суду, и чека пресуду предвиђајући шта може да се догоди:

„Док те чињенице буду утврђене у бирократкој процедури, проћи ће пуно времена а наша газдинства ће претрпети ненадокнадиву штету јер без права на подстицаје није могуће остварити позитивно пословање газдинства. За то време бићемо принуђени да распродамо стоку и механизацију а самим тим изгубимо и приходе од којих живе многобројни чланови наших породица. Чак и кад Управни суд поништи решења о пасивном статусу штета ће бити непоправљива а газдинства упропашћена, без средстава да се опораве и врате у нормално пословање.”

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.478.867 посета
Тренутно на сајту: 452 посетилац(a)