Пехари за прва места са 26. Јаворског сабора отишли у Пријепоље и Прибој за двојнице, а за старе инструменте у Мионицу и Рашку 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Пехари за прва места са 26. Јаворског сабора отишли у Пријепоље и Прибој за двојнице, а за старе инструменте у Мионицу и Рашку
Trenutno na sajtu: 412       |       Podeli:
28.06.2021 | 0 коментар(а)



На јуче одржаном 26. Сабору двојничара и старих инструмената Србије „ Јавор 2021“ ,пехари за прва места са 26. Јаворског сабора

двојничара и старих инструмената Србије, отишли су у Пријепоље и Прибој за двојнице,
а за старе инструменте у Мионицу и Рашку.
Звуци двојница, фруле, гусала, окарине, дудука, лејки, дугих свирала и других старих инструмената на Јавору показали су да стари инструменти на којима су свирали наши преци нису заборављени, да наш народ чува културно благо и да млади настављају традицију.
По двадесет шести пут окупили су се свирачи двојница и старих инструмената Србије да покажу своје умеће и како се чува традиција и изворно народно стваралаштво. Посебно радује учешће младих свирача који на најлепши начин чувају културолошки идентитет Србије.


Фото: Хаџи Снежана Златић

Сабор двојничара и старих инструмената Србије категоризован је од Удружења ТИМ Србије другом категоријом манифестација, а манифестацију подржава Министарство културе и информисања Републике Србије.
Од укупно 44 такмичара, 14 двојничара и 30 свирача на старим инструментима, пехаре за прво место понели су: у старијој категорији, двојничар Ненад Шалипур из Прибоја одсвиравши песму „ Текла вода на валове“ и „Тројанац “ коло, у млађој категорији на двојницама, Лука Видаковић из Пријепоља са песмом „Под оном гором зеленом“ и „Колом са Побијеника “. Пехаре за прво место на старим инструментима понели су: у старијој категоријии, Љубо Мијајловић из Рашке на дугој свирали са песмом “Селе, јеле “ и „Везовим колом“ а у млађој категорији, Сања Милановић из Мионице на окарини са песмом „Три ливаде нигде хлада нема “ и колом „ Колубарка“.
Друго место у старијој категорији двојничара освојио је Радослав Арсенијевић из Јовановца а у млађој категорији Сања Милановић из Мионице. Друго место у старијој категорији старих инструмената освојио је Драгош Ковачевић из Краљева на свирали, а у млађој категорији Лука Видаковић из Пријепоља на дугој свирали.
Треће место у старијој категорији двојничара освојио Предраг Николић из Прилика код Ивањице, а у млађој категорији, Милић Ћајић из Љига. Треће место у старијој категорији старих инструмената, Ранђел Минић из Краљева на фрули, а у млађој Теодор Јовановић из Трстеника на фрули.
За сва три места у млађој и старијој категорији на двојницама и старим инструментима подељено је 12 пехара и диплома, а за прва места у старијој категорији и ваучери за продужен викенд у хотелима „Мона“ на Кушићима и „Президент“ у Ивањици.
Поред стандардних награда жири је одлучио да додедли награде у виду диплома за: изворност дует фруула- лист, Љубо и Јованка Мијајловић из Рашке, за најбољи дует на фрули Ранђел Минић и Радослав Симић из Краљева, за најмлађег учесника сабора Софија Коларевић из Бруса која има 9 година и свира фрулу и за аутентично извођење КУД „Учитељ Момир Риљац“ из Трстеника.
У стручном жирију били су: професор етномузикологије Дејан Чекановић и музички продуцент Добрица Андрић из Крагујевца и професорка музичке културе из Ивањице, Анита Пешић Ивковић.
У ревијалном делу док је жири оцењивао такмичаре, посетиоце манифестације забављао је фолклорни ансамбл КУД-а „Моравица“ из Ивањице.

 

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.422.985 посета
Тренутно на сајту: 412 посетилац(a)