РФЗО: Обезбеђен сав материјал за рад здравствених установа: ХПВ вакцина о трошку државе 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
РФЗО: Обезбеђен сав материјал за рад здравствених установа: ХПВ вакцина о трошку државе
Trenutno na sajtu: 409       |       Podeli:
07.04.2022 | 0 коментар(а)



Здравствене установе, после изласка из ковид режима, настављају са редовним активностима, а Републички Фонд за здравствено осигурање

(РФЗО) обезбедио је у те сврхе сав потребан санитетски и медицински потрошни материјал, лекове и уградни материјал, рекла је данас директорка сектора за здравствене установе РФЗО др Мирјана Мако.
Она је у изјави за Танјуг, поводом Светског дана здравља, истакла да су, када је реч о уградним материјалима, набављене протезе за кукове и колена, графтови, стентови, те валвуле и сочива.

 "У овој години обезбедили смо транскатетерску аортну валвулу "ТАВИ" која представља најбоље, а некада и једино решење код пацијената код којих је индикована уградња аортне валвуле. РФЗО је обезбедио сав неопходан материјал за здравствене установе, како би они могли да раде у пуном капацитету", рекла је др Мако.

Говорећи о новинама које је РФЗО увео у лечење током прошле године, подсетила је на значај ХПВ вакцине коју ће о трошку државе моћи да приме девојчице и дечаци узраста од девет до 19 година.

"Вакцинација против хуманог папилома вируса је веома значајна због тога што се на тај начин спречава настајање карцинома грлића материце, карцинома спољних полних органа, ануса, ждрела који су изазвани ХПВ инфекцијом код оба пола. Вакцина ће се до 14. године примати у две дозе, прва нулта доза и после шест месеци још једна. За старију децу, у три дозе. Дакле, нулта доза, затим после два месеца друга доза и последња након шест месеци", појаснила је др Мако.

Та вакцина, као и остали иновативни лекови који се стављају на листу, биће уведени крајем маја, када се, како каже, спроведе јавна набавка.

"Вакцинација ће се спроводити у домовима здравља од стране изабраног лекара, односно педијатра, а може и гинеколог", рекла је она.

Др Мако подсећа да је још једна новина подизање старосне границе у процесу вантелесне оплодње, са 43 на 45 година за све жене, без обзира да ли у процес ВТО улазе за прво или друго дете, или се ради о стимулисаном поступку или трансферу замрзнутог ембриона.

"Подизањем старосне границе и проширењем права, парови за прво дете имају неограничен број покушаја и криоембриотрансфера, а за друго дете имају право на два стимулисана покушаја и три криоембриотрансфера. Морам да нагласим да ће ово подизање старосне границе ступити на снагу одмах по усвајању правилника, а ми очекујемо да ће то бити у наредних месец дана, ја се искрено надам да ће бити и раније", закључује др Мако.

 

 

 

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.870.381 посета
Тренутно на сајту: 410 посетилац(a)