Покренута иницијатива да једна улица у Гучи понесе име Николе Нике Стојића 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Покренута иницијатива да једна улица у Гучи понесе име Николе Нике Стојића
Trenutno na sajtu: 369       |       Podeli:
15.10.2021 | 0 коментар(а)



Лучани - Удружења „Наше Драгачево” и „Удружење самоуких сликара и вајара Драгачева”

прикупила су 400 потписа и покренула иницијативу да део улице Богдана Капелана у Гучи понесе име Николе Нике Стојића.

Први потписник ове иницијативе је познати драгачевски књижевник, истраживач и сликар Јовиша Славковић, најбољи пријатељ и дугогодишњи најближи сарадник почившег Нике Стојића.

„Сматрамо да је ово само један од начина да се Гуча и Драгачево одуже на достојан начин свом великану који је цео свој живот и стваралаштво посветио родном крају и чије непроазно дело живи вечно. Захваљујемо се искрено и од срца, у име наших удружења, свим људума који су својим потписом подржали ову иницијативу. Посебна захвалност на учешћу у овој акцији колективу Основне школе у Гучи, на челу са директорком Драгицом Дојчиновић. Надамо се да ће одборници Скупштине општине Лучани имати разумевања за поднету иницијативу и исту брзо усвојити”, наводи се у саопштењу ова два идружења.

Ника Стојић рођен је 4. фебруара 1930. године у Гучи, од оца солунца Драгољуба, и мајке Станојле (рођ. Бугарчић). Основну школу завршио је у родној Гучи, а Гимназију у Чачку, преживљавајући ратне страхоте и нацистичку окупацију. Студије српског језика и књижевнoсти завршио је на београдском универзитету. Радни век проводи у Гучи као професор и директор у Основној школи у Гучи, те као директор Дома културе у Гучи. Са неколицином културним прегалаца, као млад интелектуалац покреће далеке 1961. године манифестацију Драгачевски Сабор трубача у Гучи. Био је изузетно плодан аутор, који је потписао преко 70 књига поезије, прича, монографија, лексикона, а као сарадник писао је за десетина часописа и новина, те рецензија за друге ауторе. Поред књижевности бавио се склуптуром и вајањем. Признат и поштован широм Србије и бивше Југославије, а вољен од својих комшија Гучанa и свих Драгачеваца.

 

 

Глас западне Србије

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


GUCA ULICA NIKOLA NIKA STOJIC NAZIV

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.433.417 посета
Тренутно на сајту: 370 посетилац(a)