Ово је једна од најкраћих река, а доноси одличну зараду 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Ово је једна од најкраћих река, а доноси одличну зараду
Trenutno na sajtu: 383       |       Podeli:
10.07.2022 | 0 коментар(а)



Ужице – Познато по пећини која има највећи улаз на Балкану, село Потпећ и ове године нашло се на мапи домаћих туриста. Удаљено је 14 километара

од центра Ужица и врло често га обилазе и путници који крену да свој одмор проведу на Златибору или Црној Гори. Пут вас прво води кроз живописну Злакусу, надалеко чувену по врсним грнчарима, након чега стижете у зеленелом ушушкану Потпећ. Налази се на обалама реке Петнице која извире управо из пећине.

„То је река понорница која излази из пећине и тече кроз село, да би се на крају улила у Ђетињу. Целим својим током ствара живописне пејзаже, феноменалне за одмор у врелим летњим данима. Њен хук вас опушта и смирује. Одувек је била извор живота у овим крајевима иако је дугачка непуна два километра. Богата рибом представљала је једини спас нашем народу који се за време владавине Турака од непријатеља крио у Потпећкој пећини“, рекла је за РИНУ Ана Лазаравећ из Ужица која викенде, како каже, најрадије проводи управо у овом селу.

У горњем току реке Петнице јављају се специфичне каскаде, на почетку веома мале, тек након неколико стотина метара оне прерастају у веома лепе водопаде. Највећи је висок око осам метара. Надалеко је позната као изузетно чиста и богата рибом, тако да је на њеним обалама већ деценијама начичкано неколико рибњака.

“Већ децинијама уназад овде пoстоје рибњаци, а ја сам наставила породичну традицују, као и моји рођаци. Река Петница јако је погодна за узгој рибе, због њене темепартуре која се чак и у зимским месецима креће између осам и дванаест степени. Никада не леди и то је јако важно за опстанак рибе. Иако на Петници има чак шеснаест рибњака, посла има за све нас. Да би риба била добра и квалитена мора редовно и квалитетно да се храни, а о хигијени и чистоћи базена мора да се води рачуна свих 12 месеци у години“, каже Милица.

Ако је судити по пупуњености и немогућности да овде пронађате паркинг место сви рибњаци раде одлично, а домаћини су не желећи да велики потенцијал пропада отворили и своје ресторане у којима се током сезоне тражи место више.

Село Потпећ свакако је најпосећеније у време поста, па се на већини рибњака чека ред и унапред заказују термини, како купци кућама не би отишли празних руку.

„За Никољдан је убедљиво највећа потражња и врло често сви рибњаци тада остану пусти. Колико год да је има, све се прода. Људи из свих оближњих градова и општина, овде наручују, али имамо купце и из Београда и Новог Сада. Добар глас далеко се чује“, рекла је кроз осмех Милица

ГЗС/ РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Riba reka pecanje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.116.194 посета
Тренутно на сајту: 384 посетилац(a)