Диспанзер за жене у Ивањици организује превентивне прегледе за суграђанке од 25 до 64 године 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”             

 
Диспанзер за жене у Ивањици организује превентивне прегледе за суграђанке од 25 до 64 године
Trenutno na sajtu: 450       |       Podeli:
25.02.2023 | 0 коментар(а)



Ивањица - У циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције Министарство здравља прогласило је 2023. годином

борбе против ове малигне болести. Зато ће се у Домовима здравља широм Србије током читаве године организовати скрининг којим ће бити обухваћене жене од 25 до 64 године.

По речима гинеколога др Милоша Ђоковића у Ивањици на редован преглед јави се око 2000 суграђанки, а на сву срећу проценат жена које оболе од рака грлића материце није се повећавао у односу на претходне године.

Иако је у питању малигна болест која се може спречити и у 98 одсто случајева је повезана са дуготрајним присуством ХПВ вируса, поражавујућа је чињеница да чак 40 одсто жена никада не дође на преглед.

За будуће генерације, превенција у виду вакцине против ХПВ вируса је кључна, а у дечијем диспанзеру у Ивањицу доступна је од јуна прошле године.

Према подацима Института за јавно здравље у Србији се годишње дијагностикује више од 1.100 случајева оболевања од рака грлића материце, а битку са том болешћу у току године изгуби око 460 жена. Подизањем свести код жена та бројка се умногоме може смањити, а редовним прегледима и потпуно искоренити.

 

 

ГЗС/ИнфоЛига




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


zene pregledi dispanzer ivanjica

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.960.526 посета
Тренутно на сајту: 451 посетилац(a)