Poslednje ivanjičko selo bez asfalta dobija prvi kilometar, a za ostatak se čeka dogovor 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Poslednje ivanjičko selo bez asfalta dobija prvi kilometar, a za ostatak se čeka dogovor
Trenutno na sajtu: 444       |       Podeli:
11.06.2023 | 1 коментар(а)



Ivanjica - Selo Vučak udaljeno četrdesetak kilometara od centra Ivanjice, poslednje je selo na teritoriji ove opštine koje nema ni metar asfaltnog puta.



Obilne padavine koje su u poslednjih dvadeset dana zahvatile Zapadnu Srbiju, nisu obišla ni selo Vučak, pa su ionako loši putevi dodatno oštećeni. Na pojedinim mestima, prolazak motornim vozilima bio je pod znakom pitanja.

„Ovde se svi bavimo malinama. Svake godine je problem kako te maline odvesti do hladnjače. Sa malo jačom kišom, bare se pretvore u prava jezera, a sada su ove oluje put skoro u potpunosti uništila. Mi smo jedino selo u Ivanjici koje nema ni metar asfalta, rekao je za GZS, Mališa Dramićanin koji u sezoni berbe malina svakoga dana prolazi rutu od Ivanjice do svog zasada i kako kaže, svaku je rupu naučio napamet.

Sa malo jačom kišom bare se pretvaraju u „jezera”; Foto: GZS

Selo Vučak kao i gotovo svako srpsko selo beleži smanjenje broja stanovnika. Najviše ih se preselila u Ivanjicu, ali svi i dalje održavaju svoja ognjišta i imanja, pa selo, pogotovo u letnjim mesecima vrvi od naroda.

Rade Milovančević koji nije napuštao porodišno imanje takodje se bavi poljoprivredom i tvrdi da su za opstanak sela potrebni bolji uslovi života, a put predstavlja osnovu.

„Kada bi imali asfaltni put, život na selu bi bio mnogo bolji i lakši. I ovo malo puta što imamo ove poslednje kiše nam uništiše. Reka je podivljala i kidala deo po deo. U zaseocima Milovančevići i Tomićevići ima 15 male dece. Sada jedva prolazimo”, rekao je Rade.

Poslednje nevreme kidalo delove puta; Foto: GZS

Prema rečima prvog čoveka opštine Ivanjica, Vučak će ove godine dobiti prvi kilometar asfaltnog puta, dok za ostatak, mora doći do dogovora lokalne samouprave i samih meštana.

„Ove godine uradićemo prvi kilometar asfalta. Imali smo nekoliko, na žalost neuspešnih sastanaka sa meštanima, na kojima smo izneli predlog da put gradimo u odnosu jedan prema tri. Dakle, oni da daju evro, a opština će tri. Nadam se da ćemo uspeti u narednom periodu da nađemo kompromis i da uradimo ceo put”, kazao je Momčilo Mitrović, predsednik opštine Ivanjica.

 

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


IVANJICA VUCAK PUT SELO

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Пера

    Е а јел'сте чули ви из општине Ивањица за село Смиљевац. Оно не да нема километар асфалтног пута већ не зна ни шта је асфалт, ни шта је асфалтни пут.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.347.488 посета
    Тренутно на сајту: 444 посетилац(a)