Чишћење корита Западне Мораве: добар потез или екоцид; Тодоровић: Ми смо молили да нас спасу од поплава 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Чишћење корита Западне Мораве: добар потез или екоцид; Тодоровић: Ми смо молили да нас спасу од поплава
Trenutno na sajtu: 371       |       Podeli:
12.05.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Корито реке Западне Мораве које су протекле деценије затрпавали велики поплавни
Председник МЗ Пријевор Горан Тодоровић, фото: ГЗС

таласи биће очишћено од наноса муља али и огромних количина шљунка. Тај посао поверен је Кинезима који би све то искористили за насипање трасе ауто пута од Прељине до Пожеге чија градња је већ увелико одмакла и већ се виде обриси нове саобраћајнице. Локална власт има намеру да једним метком убије два зеца, да бесплатно очисти корито од наноса и припреми „уста” канала до Коњевића који пролази преко насеља Љубић кеј, док мештани Пријевора чија се територија простире од Борчевог помоћног стадиона шест километара узводно, сматрају да ће одахнути од поплава које су им носиле оранице неколико пута протекле деценије.

Еколози и политички активисти тврде да је чишћење екоцид

Али, има и оних који сматрају да је тај посао еко геноцид. Професор Агрономског факултета и активиста ГГ Чачак је наш, Горан Марковић казао је за локални таблоид Озон прес да ће процес чишћења речног корита угрозити живе организме и пијаћу воду која се користи као алтернатива за водоснабдевање града Чачка.

И док поменути таблоид једностраним извештајем у јутарњем програму тв Нове С и свом медију циља на градоначелника Чачка Милуна Тодоровића који им је очигледно вишегодишња главна мета, са друге стране огласили су се Пријеворци који питају екологе где су били када им је Морава носила имања, и да ли њихова стока спада у живе организме.

„Мишљење Савета МЗ Пријевор предочено је извођачима радова на аутопуту још прошле године на састанку у градској управи. Чишћење ће за нас бити спас, јер ћемо коначно престати да страхујемо од плављења родних поља и ораница, што се дешавало са сваком већом кишом а да не причамо о фаталним сценама из 2014. године. Корито реке Западне Мораве је тим наслагама сужено и због тога сва та вода се са повећаним водостајем излије у наше њиве. Људи се овде баве озбиљном пољопривредном производњом и од тога већини наших мештана зависи егзистенција”, казао је Горан Тодоровић председник МЗ Пријевор.

Он је казао да је Савет МЗ у договору са мештанима почео разматрање и чишћења корита реке Каменице где постоји такође сужење водотока од огромних наноса материјала.

 „Из истих разлога ова река врло често плави околне викендице али и оранице, тако да се надамо ће и овај наш предлог уважити”, истакао је Тодоровић.

Коментаришући изјаве појединих еколошких активиста он је казао да изузетно цени њихов рад као и да уважава њихову струку, али да се увек морају погледати приоритети и то од чега зависи људска егзистенција околног становништва, као и да верује да ће се чишћењем корита само поспешити развој биљног и животињског света, који је био озбиљно угрожен у свом лому и прљавштини који су се годинама таложили.

Иначе, пријеворска МЗ простире се низ реку Западну Мораву скоро до помоћног стадиона ФК Борца у дужини од шест километара, а уз Каменицу око три километра, па се мештани овог села сматрају најпозванијим да буду питани о уређењу корита ових река.

 

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak zapadna morava ciscenje korito reka autoput prijevor

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.213.384 посета
Тренутно на сајту: 371 посетилац(a)