Ковачевић: Четири деценије пријатељства са Норвешком 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Ковачевић: Четири деценије пријатељства са Норвешком
Trenutno na sajtu: 683       |       Podeli:
29.09.2017 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић, организовао је пријем за госте и Норвешке у згради Окружног начелства.

У посету Горњем Милановцу стигли су градоначелник Јан Арне Ловдахл и представници братске комуне Вефсн, људи који су учествовали у градњи Норвешке куће, као и двадесеторо деце који бораве у узвратној посети овој општини.

Норвешке куће сутра обележава јубилеј - 30 година постојања.

„Сутра обележавамо 30 година од изградње Норвешке куће, али ово пријатељство траје више од 40 година. За то време промењено је много председника општина, али пријатељство је опстало и то је доказ да је искрено и право. Присуствовао сам обележавању Крвавог пута у част страдалих југословенских интернираца у Норвешкој, и то страдање је довело до успостављања чврстих веза између два народа. Данас имамо и размену младих из Србије и Норвешке, наша деца су била у Норвешкој у јуну, сада су млади из Норвешке код нас и то ће се наставити и у будућности. Поред Норвешке куће, постоји још једно важно место које ћемо сутра обићи, а то је Брдо мира где се налази споменик страдалим интернирцима у Норвешкој. Општина Горњи Милановац и Министарство привреде обезбедили су средства за завршетак комплекса и следеће године ћемо имати потпуно реновиран спомен парк, на понос свих нас. План је да до Дана општине отворимо парк и ја вас позивам да будете наши гости и у априлу“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је изјавио да се заједно са Друштвом српско-норвешког пријатељства ради на реконструкцији Норвешке куће, додајући да ће се радити на томе како би јој се врати стари сјај.

„У име комуне Вефсн захваљујем се на добродошлици и могу рећи да смо овде по ко зна који пут и да се осећамо прелепо. Драго ми је да чујем да се реконструишу Норвешка кућа и Брдо мира, и морамо да радимо да се одржавају стално а не само за јубилеје. Потрудићемо се да обезбедимо да одржавање Норвешке куће уђе у програм Краљевине Норвешке“, истакао је градоначелник Јан Арне Ловдахл.

Фото: Општина Горњи Милановац

Гости из Норвешке, који су посетили Горњи Милановац и када се градила Норвешка кућа, истичу да им је Србија „поклон у срцу“ и да им је драго да су опет ту.

Након пријема у згради Окружног начелства, у кабинету председника општине одржан је званични састанак са представницима комуне Вефсн.

Разговарало се о заједничким пројектима из области размене младих, изградње Дома за стара лица, Српском фестивалу светске музике...

Фото: Општина Горњи Милановац

У Горњем Милановцу је и група од двадесеторо деце из Норвешке и петоро из Прокупља. Њима су домаћини петнаесторо деце из наше општине. То је узвратна посета младих из Норвешке у оквиру програма „Разумевање је сећање“. Они ће у наредних неколико дана посетити културно-историјске знаменитости Горњег Милановца, присуствовати часовима у нашим школама и учествовати у програмима обележавања 30 година Норвешке куће.

Глас западне Србије

Фото: Општина Горњи Милановац




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.966.585 посета
Тренутно на сајту: 684 посетилац(a)