Kreativne aktivnosti na fakultetu za strane jezike Alfa BK Univerziteta u Beogradu 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Kreativne aktivnosti na fakultetu za strane jezike Alfa BK Univerziteta u Beogradu
Trenutno na sajtu: 407       |       Podeli:
19.06.2023 | 0 коментар(а)



Od 2016. godine pod nazivom CreA(R)(c)Tivity Katedra za anglistiku Fakulteta za strane jezike Alfa BK Univerziteta u Beogradu organizuje proslavu kreativnog



stvaralaštva omladinske populacije. Tom prilikom, đaci srednjih škola i gimnazija kao i studenati i studentkinje Katedre za anglistiku predstavljaju različite kreativne radove i projekte iz Engleskog i Srpskog jezika i književnosti, prevođenja, vizuelne i primenjene umetnosti, nove tehnologije...

Ove godine svečanost je održana u junu a pozdravnu reč uputili su rektor Alfa BK Univerziteta, prof. dr Jovan Veselinović, i dekanka Fakulteta za strane jezike, prof. dr Valentina Budinčić. Nakon njihog uvodnog govora, prisutnima se obratila prof. dr Svetlana Tomić, predsednica Komisije Književnog konkura za srednjoškolce i srednjoškolke. Za ovogodišnji konkurs radove je poslalo 17 đaka iz različitih srednjih škola i gimnazija. Komisija u sastavu prof. dr Valentina Budinčić, prof. dr Artea Panajotović i prof. dr Svetlana Tomić ocenjivala je formu, sadržaj i umeće prenošenja literarnih poruka različitih poetskih, proznih i dramskih formi, na srpskom i engleskom jeziku.

Jednoglasno je odlučeno da se prva nagrada za književne radove na srpskom jeziku dodeli učeniku (4-4) Savremene gimnazije – Urošu Tirnaniću i učenici (1-7)Četrnaeste gimnazije – Tijani Hil. Rukovodeći se pomenutim kriterijumima, druga i treća nagrada za radove na srpskom nisu dodeljene. U kategoriji radova na engleskom jeziku sve tri nagrade osvojile su učenice Filološke gimnazije. Prvu nagradu dobila je Jana Bajić za pesmu Silence. Druga nagrada dodeljena je Milici Veselinović za pesmu Thoughts on Fire. Treću nagradu dobila je Anđela Spasić za pesmu Layla.

Svi nagrađeni đaci čitali su svoje radove. Potom su dodeljene zahvalnice učesnicima konkursa. Za odličnu saradnju i zdušnu podršku đacima upućena je zahvalnost: profesorki srpskog jezika i književnosti Milici Živković iz XIV beogradske gimnazije, profesorki Tanji Tomić iz Gimanzije Stefan Nemanja i profesorkama engleskog jezika Katarini Šćepanović i Slobodanki Gligorić iz Filološke gimnazije.

U nastavku programa prof. dr Svetlana Tomić je predstavila predmet Kreativno pisanje koji je sastavni deo osnovnog studijskog programa Fakulteta za strane jezike Alfa BK Univerziteta. Napomenula je da su studenti tokom ove školske godine uspešno uradili i neke veoma zahtevne zadatke. Kreativne potencijale posebno su pokazali Smiljana Vučković i Aleksa Šipetić koji su pročitali neke od svojih radova. Svi nagrađeni radovi srednjoškolaca kao i odabrani radovi studenata sa kursa Kreativnog pisanja biće štampani u publikaciji koju će Fakultet za strane jezike Alfa BK Univerziteta objaviti krajem ove godine.


U drugom delu programa, prof. dr Maja Ćuk govorila je o istorijatu proslave kreativnosti mladih CreA(R)(c)Tivity i scenama iz predstava (Pusta zemlja, Džek Trbosek) koji su studenti osmišljavali ranijih godina. Profesorka Ćuk je takođe skrenula pažnju na neke eksponate na izložbi kreativnih radova studenata i studentkinja koja se tradicionalno priređuje svake godine. Zatim su studenti Mateja Ranković, Teodora Bančić, Aleksa Šipetić i Jelena Jeftović čitali radove i predstavili jedinstvene projekte povezivanja književnosti, kreativne industrije i tehnologije: kreiranje autentičnih brendova, internet sajtova sa poučnim citatima iz knjiga, video-igrica o Šekspiru i njegovim delima itd. Događaj CreA(R)(c)Tivity je odličan primer podsticanja kreativnih aktivnosti srednjoškolske i studentske populacije i upotrebe savremenih interaktivnih metoda u nastavi studijskog programa anglistike.

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti cacak beograd bk fakultet alfa bk univerzitet

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.375.844 посета
Тренутно на сајту: 408 посетилац(a)