На данашњи дан у бившој СФРЈ обележавао се Дан Младости 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
На данашњи дан у бившој СФРЈ обележавао се Дан Младости
Trenutno na sajtu: 318       |       Podeli:
25.05.2021 | 0 коментар(а)



Ужице – На данашњи датум широм бивше СФРЈ прослављао се Дан младости један од
Фото: РИНА

тадашњих највећих празника којим се обележавао и Титов рођендан. Сећање на маршала и доживотног председника Јосипа Броза и након неколико деценија живи у граду на Ђетињи где је почетком Другог светског рата управо он донео слободарски дух.

„Ужице је једини град који се може похвалити да је својевремено био република и то само захваљајући врховном команданту партизанских одреда. Читавих 65 дана потрајао је слободарски дух, јер Ужичка република живела је од 24. септембра до 29. новембра те ратне 1941. године. Јосип Броз Тито је имао своју собу у којој је радио. Према сведочењима људи који су тада овде боравили направили смо идентичан распоред који чува дух тих времена. У соби се налазе Титов лични сто, телефон и кревет”, каже за РИНУ, Горан Новаковић историчар и кустос у Народном музеју у Ужицу, где је 2016. године урађена јединствена поставка под називом “Ужичка република”.

Иако је постајала само два месеца Ужичка репубила оставила је дубок траг у нашој историји. Бројни су путници намерници који још увек нису заборавили Титову Југославију, па долазе у музеј да виде како је то изгледало некад. Међутим, чести гости су и припадници млађих генерација који наоружани причама очева не заобилазе Ужице.

“Туристи нам најчешће стижу из Словеније, они су поприлично југоносталгични. Занима их како је република функционисала и како су изгледале аутентичне ствари из тог периода. Ниједна екскурзија нас не заобилази, а чини ме се да су ђаци поприлично упознати са историјом из тог периода. Нема тог детета које не зна ко је био Тито”, рекао је историчар Народног музеја у Ужицу

Ако се одлучите да обиђите ужички музеј и закорачите у времеплов који ће вас вратити у ратне године, моћи ћете да видите и аутентично оружје које су партизани и производили и користили у исто време, њихове униформе, али и макету оклопног воза који је чак био блиндиран и бомбе му нису могле ништа.

Ужичка репубила престала је да постоји након битке на Кадињачи, када су Немци успели да сруше српско упориште и уђу у Ужице. Партзанске снаге тада су се склониле у Снџак и одатле наставиле свју јуначку борбу против окупатора.

 

 

ГЗС  / РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


dan mladosti sfrj

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.463.108 посета
Тренутно на сајту: 316 посетилац(a)