Осам година од катастрофалних поплава у општини Лучани, помоћ државе на изградњи бедема спасила Драгачевце од поновних потопа 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Осам година од катастрофалних поплава у општини Лучани, помоћ државе на изградњи бедема спасила Драгачевце од поновних потопа
Trenutno na sajtu: 486       |       Podeli:
04.05.2022 | 0 коментар(а)



Лучани - Општина Лучани, једна је од првих које су пртрпеле катастрофалне поплаве 2014.



године, а бројна домаћинства тада су претрпела огромну материјалну штету.

Андријана Бошковић из села Ђераћ и данас се живо сећа тог маја 2014. године.

„Бујица је носила све пред собом, а у кући је било све потопљено и вода у висини од једног метра. Ништа нисмо од ствари успели да спасимо, једма смо и живе главе изнели. Ко то није доживео не може да разуме како је то било страшно”, каже Андријана и додаје да су уз помоћ државе и општине успели да санирају свој дом, али да стрења увек живи са сваком кишом.

Андријана Бошковић, фото: ГЗС

После катастрофалних поплава 2014, 2016 и 2019. године Влада Републике Србије одвојила је огромна средства која су током 2016. и 2017. уложена у изградњу тзв Дљинског бедема који штити насељено место Лучане и комплетну индустријску зону, а током 2019. и почетком 2020. године урађен је бедем који штити мештане Ђераћа, Крстаца.

„А да је бедем послужио сврси потврђује и податак да након обилних падавина 2020. године ниједна кућа није била поплављена. Уз помоћ Владе РС, ресорних министарстава и водопривреде уложено је много средстава за решавање овог проблема. Само у бедем у Ђераћу уложено је око 84 милиона динара”, казао је председник привременог органа општине Лучани Миливоје Доловић.

Председник привременог органа општине Лучани Миливоје Доловић, фото: ГЗС

Он је подсетио да је обавеза локалне самоуправе била да откупи око 12 хектара земљишта за шта је из општинске касе издвојено око 24 милиона динара за формирање ретензионог односно плавног подручја.

„За бедем у Дљину држава је определила 360 милиона динара, али се много тога урадило и на уређењу општинских водотокова првог и другог реда у вишим пределима општине Лучани”, прецизирао је Доловић.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


LUCANI POPLAVE BEDEM

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.860.901 посета
Тренутно на сајту: 486 посетилац(a)