Vatre sa Murtenice 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Vatre sa Murtenice
Trenutno na sajtu: 740       |       Podeli:
01.05.2023 | 0 коментар(а)



Nova Varoš - Prvomajska vatra na radost najmlađih na uzvišenju Talambas u Draglici. Bledi prastari običaj stočara i verovanje da vatra čuva od veštica i bolesti.



Oko vatre zapaljene uoči Prvog maja na uzvišenju Talambas, iznad crkve u Draglici, okopilo se tridesetak meštana, a najviše je bilo dece, pristigle u zavičaj roditelja.

Uz igru i posluženje, najmlađi su brojali vatre: još dve pod Murtenicom, u Mladenovićima i Kovačevićima, pa u Stublu, Jelači, Vranešima, Rutošima, te na Jabuci kod Prijepolja, koliko se videlo sa Talambasa...

O dovlačenju drva i granja na kotu 1 040 metara, po tradiciji brine Nedeljko Neđo Grujičić iz obližnjeg zaseoka. Ovde nema rastinja i bojazni da se vatra prenese na okolinu.
– Proredile su se prvomajske vatre, uglavnom zbog opustelih sela.

Foto: Zlatar info

U godinama posle Drugog svetskog rata za loženje vatre drva su skupljali đaci i omladinci. Vladalo je pravo takmičenje u običaju koji se vezivao za Praznik rada, a onda je sa starenjem sela sve bledelo – podseća Grujičić. – Naši preci su pričali o starom običaju da su majske vatre ložile sluge, a gazde dolazile da ih biraju, uzimajući u najam, najčešće za čuvanje stoke od Đurđevdana do Mitrovdana...

Inače, poznati su drevni običaji paljenja majskih vatri. Prvi maj su proslavljali i Kelti. Antropolog Frejzer beleži da su ogromne vatre paljene na brdima i uzvišicana, oko njih se igralo, pevalo i pilo. Verovali su da takva vatra čuva od veštica i bolesti, kako ljude, tako i životinje, jer je stočarstvo bilo važna grana opstanka.

Zabeleženeo je da su se vatre radosnice palile sve do 19. veka u skandinavskim zemljama, a i u Evropi i to uz simbolično prinošenje žrtve... I danas se ponegde može naći običaj paljenja takozvanih majskih vatri.

GZS/Zlatar info




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.080.690 посета
Тренутно на сајту: 741 посетилац(a)