U subotu 10. „Kosačka moba” na Kamenoj Gori 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
U subotu 10. „Kosačka moba” na Kamenoj Gori
Trenutno na sajtu: 416       |       Podeli:
14.07.2023 | 0 коментар(а)



Prijepolje – Jubilarna, deseta po redu „Kosačka moba” u Кamenoj Gori održaće se u subotu 15.



jula u organizaciji Udruženja građana „Majkina duša” i Turističke organizacije Prijepolje. Očekuje se učešće kosača iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Кosiće se livade u Šainovom kraju u Кamenoj Gori u etno domaćinstvu „Majkina duša”.

Organizatori manifestacije Udruženje građana „Majkina duša”, njen predsednik Željko Кijanović, na čijem imanju će se održati maninfestacija, i Turistička organizacija Prijepolje imaju želju da turističku ponudu Кamene Gore i Prijepolja obogate sadržajima koji narodne običaje čuvaju od zaborava.

„Etno domaćinstvo i Udruženje ’Majkina duša’ uz pomoć Turističke organizacije Prijepolja, pripremili su prigodan program manifestacije i uslove da se kosači iz cele bivše Jugoslavije okupe i ponovo ožive mobu, kao tradiciju naših predaka i nematerijalne kulturne baštine Polimlja, kroz običajna okupljanja, rodbinsko - komšijskih i kulturološko - socioloških veza, uz koje su se nekada završavali svi poslovi, održavale veze između meštana i sklapala prijateljstva”, kaže ispred organizatora Željko Kijanović.

Željko Kijanović, Foto: GZS

On je pozvao što veći broj posetilaca da dođu u Kamenu Goru i uživaju u čarima zaboravljenih običaja predaka.

Program počinje prijavom učesnika mobe od 9 do 10 časova. U 10 časova krenuće tradicionalni defile kosača nakon koga će do 11 časova svi prijavljeni moći da oprobaju veštinu i snagu u revijalnom delu mobe.

„Očekuje se negde između 30 i 40 učesnika. Većinja njih imaju velikog iskustva u takmičenjima u celom regionu. Dolaze najbolji kosači iz okruženja, a ima naznaka da će biti i drugih ljudi sa strane”, kaže direktor TO Prijepolje Petar Vasiljević.

Petar Vasiljević, direktor TO Prijepolje, foto: PP Media

Stručni žiri će kao i uvek odbarati najbolje koji će u 11 časova učestvovati u takmičarskom delu za najboljeg kosača 10. Kosačke mobe Kamena Gora. U 12 časova je planirano proglašenje najboljih i tradicionalni „Kosački doručak”. Od 15 časova planirana je vuča balvana, dok će u 16 časova biti održano nadmetanje u bacanju živog jajeta.

Za završnicu manifestacije planiran je kulturno - umetnički programu nakon kog sledi narodno veselje.

 


PP Media / GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PRIJEPOLJE KAMENA GORA KOSACKA MOBA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.502.495 посета
Тренутно на сајту: 416 посетилац(a)