Хладњачари: Катастрофална уредба Владе РС уништиће извознике воћа и поврћа за Русију 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Хладњачари: Катастрофална уредба Владе РС уништиће извознике воћа и поврћа за Русију
Trenutno na sajtu: 389       |       Podeli:
27.01.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Влада Републике Србије донела je Уредбу о евиденцији извозника воћа и поврћа у Руску Федерацију

12. јануара 2018. која је одмах ступила на снагу, а где се наводе услови које треба да има откупљивач-предузеће-извозник за Русију.

Директор предузећа ,,Матлогистик" из Јежевице Богољуб Крстић каже да су том уредбом мала породична предузећа која имају активне уговоре са Руском Федерацијом у дану онемогућена за даље пословање.

,,Конкретно за сав извоз воћа у свежем стању предузеће мора да има капацитет плусне хладњаче минимум 500 тона и то под једним кровом, недајући рок прилагођавања за тако нешто. За такву хладњачу потребан је огроман новац и време изградње", рекао је у изјави за Глас западне Србије Крстић.

Он додаје да капацитети фирме ,,Матлогистик" нису велики. Стабилна хладњача је од 100 тона, и покретне камионске еуро 5 хладњаче укупне површине 90 тона, које служе за расхлађивање као и за откуп јагода. Узимају под закуп и хладњачу од 350 тона у селу Удовице, али како каже Крстић и то им ништа не значи јер не могу капацитети да се сабирају.

 

Складиштење у камионским еуро 5 хладњачама, фото: Глас западне Србије

Према његовим речима на годишњем нивоу извозе од 1.500 до 2.000 тона свежег воћа.

,,Наши кооперанти односно пољопривредници који су уговором били везани, сада су препуштени великим монополистима који ће да диктирају ниску цену и комплетно тржиште извоза у Федерацију", наводи Крстић.

Он додаје да ,,Матлогистик" пуних осам година, а преко посредника девет извози за Русију и то 11 месеци годишње. Седам до осам месеци јабуку затим јагоду, трешњу, вишњу, брескву, нектарину, летњу крушку и шљиву у огромним количинама.

,,У овом тренутрку једино услове испуњава чачанско удружење ,,Чачанска јабука" чија се хладњача налази у Балузи и коју је изградило 40 коопераната пре 10 година. На терену Чачка више нико, осим Ариља и Гуче који имају минусне хладњаче и који се баве малином и купином, а то је други програм који не иде у Русију", наводи Крстић додајући да у овом делу рбије максимално људи имају хладњаче до 150 тона.

Не замисливо је, каже Крстић, да једно предузеће у истом дворишту има три хладњаче од по 300 тона, укупно 900 тона, и да не испуњава услове.

Министарство пољопривреде: Руси постали ригорозни

Саветник Министарства пољопривреде Игор Грабеж рекао је за Глас западне Србије да је извоз српских производа на тржиште Руске Федерације од изузетне важности за Владу РС као и за ресорно министарство.

,,Имајући у виду да је тржиште Царинског савеза место на које многи светски произвођачи желе да извозе, али да само одабране земље и имају ту могућност, међу којима је и Србија, покушаји злоупотреба у погледу фалсификовања српских извозних сертификата су стално присутни. У складу са захтевом које су руске надлежне службе изнеле како би се обезбедила потпуна следљивост од произвођача и извозника до самог тржишта у РФ, донета је Уредба која ће обезбедити јасну и без могућности злоупотреба регистрацију хладњачара који ће извозити на територију Царинског савеза” рекао је Грабеж.

Он додаје да је управо због децидних захтева руске стране између осталог успостављен и критеријум за неопходну квадратуру складишних капацитета “под једним кровом”.

,,У случајевима где наши извозници не испуњавају тај услов на једном месту, већ у збиру на више локација, МПШВ је спремно да преговара са руском страном о додатној либерализацији услова у том смислу. Иначе, наведени критеријум је одређен управо због сумње руских надлежних служби да се злоупотребе дешавају код власника малих хладњача” истакао је саветник у министарству.

Грабеж додаје да свакако су због тога и критеријуми за регистрацију такви да се могућност било каквих злоупотреба сведе на минимум и на тај начин спречи евентуално затварање тржишта Царинског савеза за српске пољопривредне производе.

,,Штета у том случају би зарад ситних интереса појединаца била немерљива за нашу земљу, како у финансијском погледу тако и у делу даљег развоја управо оних сектора који производе за тржишта РФ. Последице затварања тржишта Царинског савеза због сличних злоупотреба управо осећају пољопривредници у БиХ према којима су од стране надлежних служби РФ примењене мере забране извоза”, наводи Грабеж.

Према његовим речима због свега наведеног и у циљу очувања извоза српских производа, надлежне службе Министарство пољопривреде у сваком тренутку стоје на располагању свим заинтересованим странама како би се новоуспостављена правила што лакше превазишла и тако омогућио несметани пласман српских производа.

Крстић: Небулозна и непромишљена одлука, уништавају нас

Иначе, пункт за преглед воћа и поврћа које се извози за Русију налази се у Крушевцу, у једној фирми која делује прилично запуштено, за разлику од услова и хигијене из којих долази на преглед.

,,У тој бараци седи Здравствени фитосанитарни оперативац који издаје уверења и његов колега Републички фитосанитарни инспектор као и руска службеница са преводиоцем. Услови у којима врше преглед робе су верујте, да миш и пацов изгуби свест”, наводи Крстић који нуди фотографије на увид.

Место где фитосанитарци врше преглед робе за Русију личи на шталу, фото: Богољуб Крстић

Он тврди да је ово потпуно неозбиљно од једне државе која намеће невероватне услове.

,,Позивам их да упореде услове у којима они прегледају робу, и где их моје предузеће чува и складишти. Извозим за Санкт Петербург девет година и са мојим купцима се одлично познајем, међу нама је фантастично поверење. Шта ја да радим у хладњачи са 500 тона? Ми извозимо свежу смрзнуту робу, не лагерујемо јагоду, трешњу, вишњу та роба иде подхлађено за Русију у хладњачама еуро 5 са двоструким напајањем”, категоричан је Крстић наводе ћи да је ово непромишљена и тотално небулозна уредба коју је Влада донела.

,,Затвориће нам предузећа, уништиће нас”, каже он.

Крстићев простор и складиштење робе, фото: Богољуб Крстић

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.855.566 посета
Тренутно на сајту: 390 посетилац(a)